Hoppa till huvudinnehåll

Flervåningshus får inte bli för högt i trähusmiljö i Hangö

Ett grått flervåningshus i fyra våningar har ritats in på en tomt med gräsmatta och bilar parkerade omkring.
Så här skulle huset se ut i landskapet. Ett grått flervåningshus i fyra våningar har ritats in på en tomt med gräsmatta och bilar parkerade omkring. Bild: Hangö stad flervåningshus,Hangö,bostadshus

Det nya bostadshus som planeras i triangeln mellan Boulevarden, Vinkelgatan och Gengatan i Hangö får ha högst fyra våningar.

Byggarna hade ansökt om möjligheten att bygga ytterligare en vindsvåning, men responsen på planförslaget var emot det.

Då planen var till påseende sa flera intressenter att det inte passar med för höga byggnader i den traditionella park- och trähusmiljön.

I början av året ordnades också en information där planerna presenterades.

Till exempel flera husbolag längs Boulevarden samt Hangö miljöförening var av den åsikten.

Hangö vattentorn och kyrka fotograferat från bro. Man ser hustak, gröna träd och knallblå sommarhimmel
Bebyggelsen i Hangö centrum överskrider sällan fyra våningar och det ska inte heller det nya huset på området mellan Gengatan, Vinkelgatan och Boulevarden göra. (Bilden är en arkivbild och visar inte den aktuella tomten.) Hangö vattentorn och kyrka fotograferat från bro. Man ser hustak, gröna träd och knallblå sommarhimmel Bild: Yle / Tiina Grönroos Hangö,Vattentorn,kyrka,hangövy

Området där det nya huset ska byggas sträcker sig över tre tomter och berörs av två olika stadsplaner, en från 2010 och en från 1977.

Därför har staden nu gjort en ny detaljplan för kvarteret så att det ska gå att bygga nytt där.

Stadsstyrelsen i Hangö har nu godkänt de ändringar som gjorts i den nya planen utgående från responsen och planen går nu vidare till fullmäktige.

Läs också