Hoppa till huvudinnehåll

Kimitoöpolitiker om kommundirektörens beslut om uppsägning: "Jag tror misstroendet bottnar i flera saker"

Kimitoöns fullmäktigeklubba
Huruvida kommundirektör Anneli Pahta hade kommunfullmäktiges fortsatta förtroende lär aldrig klarna eftersom hon ville starta en uppsägningsprocess. Kimitoöns fullmäktigeklubba Bild: Yle/Monica Forssell fullmäktigeklubba

Många överraskades under måndagens kommunstyrelsemöte på Kimitoön då kommundirektör Anneli Pahta meddelade att hon önskar inleda en uppsägningsprocess.

Kimitoöborna själva är försiktiga med att kommentera händelseförloppet och få vill ställa upp i en radiointervju. En man som sitter i sin bil och talar med en vän är i alla fall mest nöjd.

- Jag tycker det är bra att hon far. En kommundirektör ska vara på plats och det hör till saken att man bor på orten. Vi borde få en bra kommundirektör men det kan vara svårt att hitta en sån nu då kommunen är så dåligt skött, tycker han.

Jan-Roger Korsström kände på sig att beskedet skulle komma förr eller senare, men blev ändå överraskad.

Jan-Roger Korsström i sin röda bil.
Korsström har fått uppfattningen att kommundirektören skötte sitt arbete väl, och kan inte riktigt säga varför det gick som det gick. Jan-Roger Korsström i sin röda bil. Bild: Amanda Vikman/Yle person,Jan-Roger Korsström

- Kanske beslutet kom lite för plötsligt i alla fall. Nog hade jag tänkt att det skulle ha hänt förr eller senare. En kommundirektör ska vara en bra ledare som är vän med alla, både invånare och politiker. Vad jag har hört har hon skött sitt jobb bra, men vad orsakerna är till att det gått så här kan jag inte säga, säger han.

"Förtroendet behövde synas"

En av orsakerna bakom uppsägningen är en motion som handlar om att utreda kommundirektör Pahtas förtroende inom kommunen. Motionen hade undertecknats av 12 politiker och lämnades in för två veckor sedan.

Enligt de undertecknade skulle kommunen grunda ett tillfälligt utskott med uppgiften att granska förvaltningen och utreda om en eventuell uppsägning av kommundirektören.

SDP-politikern Ann-Marie Kulla var en av dem som undertecknade motionen och hon överraskades av beskedet om uppsägningen.

Ann-Marie Kulla
Ann-Marie Kulla tycker att det hade varit en logisk process att granska förtroendet för kommundirektören i det här skedet. Ann-Marie Kulla Bild: Yle/Nina Bergman valdebatt i dalsbruk

- Jag kan ändå förstå Pahta i och med att 12 fullmäktigeledamöter, det vill säga 44 procent, hade skrivit under motionen. Den här nyheten är så klart en stor sak, kommunen blir utan ledare, men nog tror jag att vi ska klara det då vi har många erfarna tjänstemän och politiker, säger hon.

Kulla säger att situationen är speciell och att beslutsfattarna ska ta ett steg i sänder.

- Vi har en kommunal organisationsförändring på gång och vi har märkt att det finns många oklarheter gällande vilka uppgifter som hör till vem. Alla var inte överens om hur stödansökningarna hade skötts. Om vi ska uppdatera vilka uppgifter som hör till till exempel kommundirektören så tycker jag att vi måste veta att kommundirektören har fullmäktiges förtroende och jag tyckte att det var en logisk process för att kunna arbeta vidare, säger Kulla.

"Misstroendet bottnar i flera saker"

Maria Manelius från Fri Samverkan var en av dem som lät bli att underteckna motionen.

- Jag kunde inte blanda in misstroende i samma motion som gällde stödansökningarna, jag tycker det skulle ha tagits upp som skilda saker. Ärendet hade enligt mig varit bättre att diskutera i stället för att gå via motionen, säger hon.

Hon tror inte att misstroendet endast handlar om stödansökningarna.

- Det är beklagligt när det går till på det här sättet. Jag tror att misstroendet bottnar i flera andra saker, det här var bara ett sätt att få fram misstroendet. Men med tanke på hur det gått nu så tror jag Pahtas beslut är den rätta vägen att gå, säger Manelius.

Om det stämmer att misstroendet mot kommundirektören baserar sig på annat än bara stödansökningarna tycker Sfp-politiker och kommunfullmäktiges ordförande Daniel Wilson att man gjort fel.

daniel Wilson
Daniel Wilson tycker det är olyckligt att situationen utvecklats till kommundirektörens uppsägningsprocess. daniel Wilson Bild: Yle/Monica Forssell person,daniel wilson

- Inte kan man göra så. Kommundirektören har ett rättsskydd som anställd. Inte kan man lämna in en motion på basen av något och börja fylla på med annat efteråt, säger han.

Wilson tycker att det är olyckligt att det gått som det gått. Det som enligt honom gör ärendet extra besvärligt är att man ville utreda beslut som ingår i kommundirektörens arbete.

- Frågan gäller om man borde ha sökt förhöjda statsandelar eller inte. Jag tror man gått igenom saken noggrant och gjort rätt beslut. Om kommundirektören inte kan utföra sitt arbete utan att hennes förtroende ifrågasätts så blir det väldigt svårt att arbeta. Jag kan anta att det här ligger till grund för hennes beslut.

Kan få stort fallskärmsavtal

Och Pahtas troliga avgång kan komma att stå kommunen dyrt. Enligt direktörsavtalet som undertecknades år 2015 har kommundirektören rätt till 10 månaders lön om hen säger upp sig. Åbo underrättelser var först med att rapportera om saken.

I Anneli Pahtas fall rör det sig om en total summa på 76 000 euro från kommunens kassa.