Hoppa till huvudinnehåll

Nya vindar blåser på fabriksudden i Dalsbruk - unika trähusmoduler väcker internationellt intresse

Mikael Eggert och Tom Ek.
Tom Ek och Mikale Eggert tycker att man borde bli bättre på att utnyttja trä inom byggbranschen och med sitt nya företag vill de dra sitt strå till stacken. Mikael Eggert och Tom Ek. Bild: Amanda Vikman/Yle person,tom ek

Den första trähusmodulen växer som ett torn på byggplattformen i den gamla mekaniska verkstaden på fabriksudden i Dalsbruk. Trots att den första "tuben" inte ens hunnit bli halvfärdig ringer telefonen med förfrågningar varje dag.

- Vi kommer att kunna bygga det mesta när det gäller fastigheter, höghus, radhus, egnahemshus, bastu och så vidare. Den första kunden som tänker sig ett egnahemshus kommer hit nästa vecka och planerar, säger Mikael Eggert, VD och delägare i Teijolog.

Företaget har precis kommit i gång i de nystädade och uppfräschade hallarna.

- På onsdagen började vi skruva på vår första tub. Med den lärde vi oss hur vi ska få bygget att löpa på och fungera praktiskt. Men när man bygger upp och ner så får man tänka lite bakvänt, och det är inte helt enkelt, men ganska snabbt blev vi på det klara med hur vi skulle göra, säger Tom Ek, byggare och delägare i företaget.

Och det har varit full aktivitet på fabriksudden det senaste året. Det sista av FN-steels gamla valsverkslinjer nedmonterades förra vintern och man har lagt ny asfalt på ett cirka 1,5 hektar stort område samt snyggat upp och renoverat fabrikshallarna.

Teijologs hall.
För en tid framöver räcker den här hallen för behoven, men entreprenörerna anar redan nu att det kommer att behövas ytterligare lagerhallar. Teijologs hall. Bild: Amanda Vikman/Yle hall,teijolog

Företaget som äger industrihallarna har nu hyrt ut över hälften av sina utrymmen och på området finns ett 30-tal personer som är sysselsatta i cirka femton olika företag.

Nystartade Teijolog med sina modulhus är ett av dem. Killarna är väldigt nöjda med den gamla mekaniska verkstaden som passar bra för deras behov, och det finns utrymme att växa.

- När vi blir varma i kläderna och kommer igång ordentligt kan det ganska snabbt bli behov av någon form av lagerlokal, och det finns det som tur här. Bäst av allt är kanske ändå hamnen. Härifrån är det enkelt att lasta husen direkt på udden, säger Eggert.

Då cementen tar slut

Det unika med modulerna är att de byggs på höjden med stående stockar i stället för liggande. Stockarna byggs ihop av tre till fyra tjocka bräder och konstruktionen blir väldigt stabil.

Helst bygger man moduler som är 30 kvadratmeter i golvyta med en gavel på 9 kvadratmeter, men rummen kan vara mycket större än så. Vill man så går det även att stapla modulerna på varandra och skapa egnahemshus med flera våningar eller höghus.

Två medelålders män talar med varandra intill ett hus i fabrikshallen.
Tom Ek säger att det är spännande att komma igång med det nya företaget och utveckla och testa nya idéer. Två medelålders män talar med varandra intill ett hus i fabrikshallen. Bild: Amanda Vikman/Yle person,teijolog

- Många av de som varit intresserade av våra moduler ser positivt på att det är ett ekologiskt sätt att bygga. Det behövs inga gifter, plaster eller betong utan det är trä hela vägen igenom. Dessutom är ett förnybart material som vi kunde vi bättre på att utnyttja inom byggbranschen, säger Eggert.

I och med att sand som används i cement blir en allt större bristvara, och att allt fler larmrapporter beskriver cementen som en stor klimatbov, växer intresset för trähusbygge.

Dessutom har luftprover i modulhusen gett goda resultat som motsvarat ren utomhusluft.

En man måttar och lägger balkar på plats.
Det ska inte ta mer än en vecka att bygga ett färdigt modulhus. En man måttar och lägger balkar på plats. Bild: Amanda Vikman/Yle person,teijolog

- Vi har faktiskt till och med fått förfrågningar från ett land i Afrika där man letat efter relativt billiga alternativ till cement, säger Tom Ek.

Företaget har en person anställd på heltid men redan nu ser man behov för att anställa minst en person till. Förhoppningen är att bli världsledande på trähusbygge och innovationer inom branschen.

Två personer står inne i en träcontainer.
Ek och Eggert inne i den första testmodulen som byggdes i hallen. Två personer står inne i en träcontainer. Bild: Amanda Vikman/Yle trähus,teijolog