Hoppa till huvudinnehåll

Röda baklyktor för cykeln delas ut till skolelever i Hangö

Baksidan av en cykel med baklykta på.
Det räcker inte längre med lykta framtill på cykeln, en röd baklykta har också blivit obligatorisk. Baksidan av en cykel med baklykta på. Bild: Yle/Hedvig Sandell cykel,lampa,Lykta,Bakljus,cykelbelysning

I Hangö ska alla skolelever få en röd baklykta som de kan använda när de cyklar. Den nya trafiklagen kräver att cyklisterna har lampor både fram och bak i mörkret.

Det var i den finska skolan för årskurserna 7-9, Hankoniemen yläaste, som idén föddes att med hjälp av sponsorpengar ge baklyktor till eleverna.

Den nya trafiklagen som trädde i kraft i juni förutsätter att cyklister inte bara har en lampa som lyser framåt, utan också en röd baklykta. Det här gäller i mörker, skymning, eller om sikten är nedsatt.

Marjo Enberg, vicerektor i skolan, berättar att eleverna på deras skola blev överraskade över att de alla fick en egen baklykta med sponsorns namn på.

- De är mycket nöjda över att få baklyktor, säger Enberg.

Idén föddes i den finska skolan, men Enberg berättar att alla skolor i Hangö är med i projektet.

Veckan före höstlovet ska alla studerande och elever i Hangö från första klass till gymnasiet få varsin lykta.

Lyktorna som är batteridrivna går att fästa på cykeln eller på ryggsäcken. Sponsorer är Hangö Rotaryklubb, Helkama Velox och Lions Club Hangö.

Polisen påminner om att alla måste ha lampa och reflex på cykeln

Om cykeln inte har lampor kan cyklisten få en anmärkning eller en avgift för trafikförseelse på 40 euro, meddelar polisen.

- Cyklar ska ha en lampa med vitt eller ljusgult sken riktad framåt och en lampa med rött sken riktad bakåt. Lamporna kan vara flera och de kan fästas på cykeln eller på cyklisten, säger polisinspektör Heikki Kallio på Polisstyrelsen i ett pressmeddelande.

Cykellyktorna ska alltid användas i skymning och mörker. Polisen påminner även om att cykeln också måste ha reflexer som är riktade framåt, bakåt och åt sidorna.

Förra veckan intensivövervakade polisen cyklister runt om i landet. Allt som allt gavs 2 333 anmärkningar och 133 avgifter för trafikförseelse på grund av avsaknad utrustning och andra förseelser.