Hoppa till huvudinnehåll

Vasabor får nu uppleva coronablinkern i funktion – försök hålla dig för dig själv om din app börjar blinka

Koronavilkkusovelluksen ilmoitus mahdollisesta altistumisesta puhelimen näytöllä.
Undik i synnerhet att äta tillsammans med andra om din app har varnat för smitta, uppmanar vårdpersonal i Vasa. Koronavilkkusovelluksen ilmoitus mahdollisesta altistumisesta puhelimen näytöllä. Bild: Tiina Jutila / Yle Coronablinkern,Helsingfors,COVID-19,coronavirus,coronavirus disease,Wuhan-coronavirus,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet i Finland 2020,coronavirusutbrottet i Europa 2020,pandemier,smittsamma sjukdomar,epidemier,karantän,distansarbete,distansundervisning,exposition,exposure

Coronablinkern blinkar för många i Vasatrakten just nu. När den blinkar ska man fundera var man har rört sig den senaste tiden och stanna hemma.

Ann-Katrin Brandtberg, servicechef på akuten på Vasa centralsjukhus, berättar att många genast vet varför deras cornablinker varnar eftersom det är många i deras närhet som har testat positivt för corona.

Att coronablinkern blinkar betyder ändå inte någon automatisk karantän.

Men oberoende om man vet var man kan ha smittats eller inte, ska man om möjligt hålla sig för sig själv en vecka för att inte föra en eventuell smitta vidare, säger Brandtberg.

Ann-Katrin Brandtberg
Ann-Catrin Brandtberg uppskattar att 8 av 10 som testat positivt för coronaviruset i Vasa har Coronablinkern i sin telefon. Ann-Katrin Brandtberg Bild: Yle/Roger Källman akutpoliklinik

- Man håller sig för sig själv, går inte på stora möten och ser till att man har munskydd om man måste gå till butiken. På arbetsplatsen ska man undvika personalmatsalen.

Brandtberg säger att platser där smittan enkelt sprider sig är på kafferum och matsalar.

- Om jag skulle få en blinkning skulle jag helst äta för mig själv och inte vara i närheten av andra.

Brandtberg säger att man inte behöver stanna hemma från jobbet bara för att det blinkar till i appen, men att man kan prata med sin förman om olika möjligheter till distansarbete eller att hålla sig avskilt från andra på arbetsplatsen.

Man håller sig för sig själv, går inte på stora möten och ser till att man har munskydd om man måste gå till butiken

Från och med måndag gäller nya karantänsregler, och Brandtberg säger att från tidpunkten man får en blinkning ska man helst stanna hemma i en vecka.

- Det tar åtminstone minst tre, fyra dagar innan någon som har fått symtom har testat sig och fått svar.

Kuvassa on poke bowl -ruoka-annos lohella ja riisillä keittiön pöydällä.
Stanna hemma, eller ät åtminstone inte i personalmatsalen ifall appen varnar om möjlig smitta. Kuvassa on poke bowl -ruoka-annos lohella ja riisillä keittiön pöydällä. Bild: Silja Viitala / Yle COVID-19,coronavirus,Wuhan-coronavirus,undantagstillstånd,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,Helsingfors,pandemier,smittsamma sjukdomar,beredskapslag,epidemier,vår,2020,lunchkuponger,mat,restauranger,Take-away food,Wolt,Take Away,Take Away,take-out,maträtter,lunch,distansarbete,Food delivery service,färdtjänst,hem,kök,healthy diet,ris,lax,bärbara datorer

Många Vasabor har blinkern

Brandtberg säger att fastän det är viktigt att man försöker fundera var man har varit, så är informationen från coronablinkern den viktigaste.

- Det viktigaste är att den ger oss informationen att vi kan ha blivit utsatta för smitta. Då tar vi vårt ansvar och håller oss för oss själva en tid, och testar sig om man får symtom.

Av dem som testat positivt för covid-19 i Vasa under de senaste veckorna, är det enligt Brandtberg många som har coronablinkern installerad i sin telefon.

- Jag vet inte exakt, men jag skulle säga att över 80 procent har den. Förstås har det varit väldigt många unga som har testat positivt nu och för dem är det kanske enklare att ta till sig en sådan här sak.

Artikeln uppdaterad 13.10 kl. 9:05 med förtydligande om att det inte innebär en automatisk karantän ifall coronablinkern blinkar, men att man om möjligt ska hålla sig för sig själv en vecka.