Hoppa till huvudinnehåll

58 nya coronafall i Österbotten – tre patienter får sjukhusvård

Cyklar i en cykelställning utanför ett sjukhus.
Cyklar i en cykelställning utanför ett sjukhus. Bild: Jarkko Heikkinen / Yle Vasa centralsjukhus,Coronatestning,coronatest

För första gången på över fyra månader får patienter med Covid-19 vård på Vasa centralsjukhus. På onsdagen meddelar distriktet om 58 nya positiva fall och coronasamordningsgruppen vill att folk skippar fritidsintressen med över 10 personer.

För tillfället vårdas tre patienter med coronavirusinfektion på sjukhuset. De anlände till sjukhuset igår, tisdag.

– Allmäntillståndet för patienterna som vårdas på sjukhuset är ändå gott, betonar Vasa sjukvårdsdistrikts infektionsöverläkare Juha Salonen.

Medelålders eller äldre

Salonen säger att patienterna är i medelåldern eller lite äldre. I den åldern kan smittan vara allvarligare.

- Det är möjligt men de mår lyckligtvis bra just nu. Det är inget under att vi nu har patienter som får sjukhusvård, eftersom vi har haft så många positiva fall de senaste två veckorna.

Kommer det att bli fler som får sjukhusvård?

- Det är möjligt. Men vi har försökt skydda riskgrupperna och äldre människor.

På centralsjukhuset i Seinäjoki har man redan under en längre tid haft patienter som behövt sjukhusvård på grund av coronan.

58 nya fall - väldigt svårt att spåra källorna

Under det senaste dygnet har 58 nya fall av coronavirussmitta uppdagats i Vasa sjukvårdsdistrikt. Det totala antalet är nu 690. Incidenstalet för de senaste två veckorna är 330 per 100 000 invånare.

Möjligheten att längre i detta skede spåra smittkällorna är svag.

- Läget är det samma som det redan varit länge i Helsingforstrakten. Det är ungefär i 10 till 20 procent av fallen som man vet varifrån smittan kommit. Det är ungefär samma nu här i Österbotten, säger Salonen.

Coronagruppen ber folk undvika fritidsverksamhet i större grupper

Österbottens coronasamordningsgrupp bedömer att coronaläget fortfarande är mycket kritiskt och att epidemin fortfarande befinner sig i en spridningsfas.

Gruppen preciserar sin tidigare starka rekommendation: det är skäl att undvika sammankomster för över 10 personer, även i föreningsverksamhet och all annan fritidsverksamhet.

Gruppen vill ändå stöda motion och övrig fritidsverksamhet där man kan iaktta gällande säkerhetsavstånd och begränsningen på under 10 deltagare i lokaler som fortfarande har öppet.

Man beslutade också att förlänga giltighetstiden för sina tidigare rekommendationer till den 31 oktober, det vill säga exempelvis sin starka rekommendation om användning av ansiktsmask och uppehållet i praktikperioderna inom hälso-och sjukvården.

Coronasamordningsgruppen kan komma med rekommendationer, men inte förbjuda. Däremot har regionförvaltningsverket förbjudit allmänna sammankomster och offentliga tillställningar på över 10 personer.

Läs också