Hoppa till huvudinnehåll

Att göra riktigt bra sushi kräver tid, tålamod och talang – Hang Doan gör 300-400 sushibitar varje dag

Olika portioner av sushi på ett bord i ett kök
Olika portioner av sushi på ett bord i ett kök Bild: YLE/ Alexandra Wärn sushi,matrecept,Strömsö

Hang Doan öppnade en sushirestaurang i Vasa med sin man Khang Tran för fem år sedan. Under den här tiden har de konstant utvecklat sina kunskaper i att göra god sushi. Det tog dem fem år innan de blev nöjda.

En portion med mango och avokado sushi i ett kök
En portion med mango och avokado sushi i ett kök Bild: YLE/ Alexandra Wärn sushi,matrecept,Strömsö,vegetarisk kost

De har blivit mer lekfulla i sitt sushiskapande och experimenterar friskt med att komma fram med nya smakkombinationer. Nu kan du testa en av Hangs favoriter, monomaki Crazy Salmon.

Monomaki Crazy Salmon

En portion med sushi i ett kök
En portion med sushi i ett kök Bild: YLE/ Alexandra Wärn sushi,Strömsö,matrecept,Maki (Sushi)

Ingredienser, 6 personer:

  • 1 kg ris
  • 1 dl risvinäger
  • 1 paket noriblad
  • 2 gurkor
  • 1 mogen avokado
  • ½ kg lax
  • rostade sesamfrön
  • majonnäs smaksatt med chili enligt smak (t.ex. sweet chili eller sriracha)
  • hackad vårlök/lökstjälkar eller gräslök

Du behöver:

  • durkslag
  • slev
  • stor skål
  • ren handduk
  • plastfolie
  • sushimatta (gärna av bambu)
  • neutral matolja, för rullning
Sushi med lax på en skärbräda
Sushi med lax på en skärbräda Bild: YLE/ Alexandra Wärn sushi,Strömsö,matrecept

Hangs hemgjorda sushivinäger

Ingredienser:

  • 200 g risvinäger
  • 120 g socker
  • 1 bit kombu (torkat sjögräs, hittas i välsorterade asiatiska butiker)
  • 30 g havssalt
  • 20 ml mirin (japanskt sött matlagningsvin)

Gör så här:

Blanda alla ingredienser i en stor burk med lock och rör om tills allting har löst sig, tillsätt till sist kombun.

Det är bra att blanda vinägern några dagar i förväg, då kommer smakerna fram. Skruva på locket.

Sushiris i en påse
Rundkornigt ris Sushiris i en påse Bild: YLE/ Alexandra Wärn sushi,ris,Strömsö,recept

Tvätta och koka riset

Tvätta 1 kg rundkornigt (kort) ris i kallt vatten och rör om med händerna tills vattnet är klart. Använd aldrig långkornigt ris för sushi, det blir torrt.

Låt riset rinna av ca 5 minuter i durkslaget.

Koka riset i kastrull

Mät upp vatten och ris i en kastrull och koka 1-2 minuter. Man ska ha den dubbla mängden vatten jämfört med mängden ris. Sänk värmen och låt sjuda på lägsta värme i 10 minuter under lock.

Ta av från plattan och lägg en kökshandduk mellan lock och ris. Den suger åt sig extra fukt. Låt stå 10 minuter eller tills riset har svalnat till en temperatur på 35-40 grader

Tillsätt risvinägern och rör försiktigt om.

Koka riset i en riskokare

Lägg det sköljda riset i din riskokare och häll i kallt vatten (så kallt som möjligt). Mängden vatten skall vara 140 % av mängden ris. I det här fallet 1400 ml för 1 kg ris.

Stäng riskokaren och sätt på den. Låt riset och vila i 10 minuter då kokaren gått in i ett “håll varm”-tillstånd. Öppna aldrig riskokaren under processens gång.

Skopa över riset i en stor skål. Täck skålen med en våt handduk och låt riset vila i ca 15 minuter tills det har svalnat till en temperatur på 35-40 grader.

Tillsätt risvinägern och rör försiktigt om.

Nu är du redo att rulla din sushi - kolla Hangs pedagogiska instruktioner när Nicke fyller och rullar sitt livs första Sushi. Du kan inte misslyckas.

Garnera sushibitarna med en sträng majonnäs smaksatt med chili och hackad vårlök/gräslök. Om du önskar kan du sota laxen med en gasbrännare.

Servera med soja, wasabi och inlagd ingefära.

Monomaki Crazy salmon sushi på ett fat
Monomaki Crazy salmon sushi på ett fat Bild: YLE/ Alexandra Wärn sushi,matrecept,Strömsö

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Porträtt av Elin Skagersten-Ström, programledare för det finlandssvenska tv-magasinet Strömsö.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Nicke Aldén sitter på farstun framför ett rött hus och ler mot kameran.

    Nicke Aldén

    Programledare

    Programledare för Strömsö och Egenland. Kontakt: niklas.alden@yle.fi

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • En kvinna i en blå skjota sitter på ett trappsteg och ler mot kameran. Grönskande träd i bakgrunden.

    Lena Gillberg

    Trädgårdsexpert
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö