Hoppa till huvudinnehåll

Förläng svampsäsongen med svampar i betong och trä

Även om svampsäsongen är rätt lång, kan du förlänga den ytterligare genom att skapa egna svampar av betong och naturmaterial.

För visst är det något speciellt med svampar. Den härliga formen på själva hatten, mångsidigheten och att det sedan bara är att gå ut i skogen och plocka. Svampar är lättillgängliga för de flesta.

Du behöver:

  • hobbybetong
  • skål
  • vatten
  • plasthandskar (och munskydd om du jobbar inomhus)
  • slev
  • gjutformar, t.ex. julgranskulor, burkar och byttor
  • matolja
  • drivved, pinnar, åldrat trä
  • såg
Betonggjutning i hobbysyfte.
Betonggjutning i hobbysyfte. Bild: Yle/Juha Leskelä Strömsö,Camilla Forsén-Ström

Gjut hatten i betong

Det är själva svamphatten som ska gjutas i betong och jag använde mig av halvor av delbara julkulor i plast. Det går också att använda olika slags runda plastformar som du har hemma i skåpen.

Finns det inga helrunda former så testa med yoghurtburkar, det blir en lite kantigare form men det kan se rätt roligt ut ändå.

Formerna behöver först smörjas in med matolja så betongen inte fastnar.

Det finns olika slags betong. Jag använde mig av hobbybetong. Följ instruktionerna på produkten för proportionerna vatten/betong och hur de ska blandas.

När det gäller små gjutningar som svamphattar kan du blanda till en mindre mängd betong åt gången. På så sätt får du en känsla för vilken konsistens du vill ha. En blandning som påminner om en kaksmet kan vara lämplig.

Betonggjutning i hobbysyfte.
Betonggjutning i hobbysyfte. Bild: Yle/Juha Leskelä Strömsö,Camilla Forsén-Ström

Häll betongen i formen. Vill du ha en fördjupning för själva foten kan du trycka ner en mindre form i mitten av betongmassan. Smörj också den formen med matolja.

Beroende på vilken betong du använder varierar tiden när den stelnar och sedan behöver den torka 1-2 dagar innan den kan användas.

En svamp av trä och betong.
En svamp av trä och betong. Bild: Yle/Juha Leskelä Strömsö,Camilla Forsén-Ström

Foten hittar du på stranden eller i skogen

Åldrat, vindpinat trä är så vackert. Den härligt grå och bleka tonen passar perfekt som fot till svamphatten i betong. Du kan använda allt från pinnar till grenar som du sågar till lämplig längd.

De tunnare pinnarna är det bäst att limma fast i betonghatten med limpistol. De tjockare, stadigare bitarna kan klara av att stå själva och hatten kan därför bara placeras löst ovanpå.

Ta ett fat med sand och tryck ner svamparna eller ta en större bit av drivved och borra hål för de svampar som inte kan stå själva.

Det behöver inte vara svårare än så här om du vill ha lite skogsmagi hemma.

Svampar gjorda av betong och trä.
Svampar gjorda av betong och trä. Bild: Yle/Juha Leskelä Strömsö,Camilla Forsén-Ström

Konst