Hoppa till huvudinnehåll

Krista Kiuru: Coronariktlinjerna har uppdaterats i linje med de sakkunnigas information

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) förklarade på onsdagen sitt agerande i frågan om rekommendationer om bruk av ansiktsskydd. Enligt Kiuru har hon och Social- och hälsovårdsministeriet hörsammat experterna.

Social- och hälsovårdsministeriet har enligt Kiuru konsulterat en bred skara experter och sakkunniga då det fattat beslut om bland annat rekommendationer för användning av munskydd, som enligt en del inte gavs tillräckligt tidigt i våras.

- Då de sakkunnigas information ökat, har coronariktlinjerna på basis av den informationen uppdaterats, sade Kiuru.

Enligt Kiuru har hon respekt för alla experter och sakkunniga, men en rekommendation om bruk av munskydd gavs inte före det fanns information som stödde ett sådant beslut.

Avdelningschef tror inte på påtryckningar

Avdelningschef Tuija Kumpulainen vid Social- och hälsovårdsministeriet sade att det låter illa att tänka sig att någon skulle ha låtit sig utsättas för påtryckningar i sammanhanget.

Finns det någon annan möjlig förklaring till att en rekommendation inte gavs i våras, än att det inte fanns munskydd?

- Min uppfattning är att förståelsen för coronaviruset har ökat, sade Kumpulainen.

Krista Kiuru gick på onsdagen med på att erkänna att det behövs bättre kommunikation och samarbete i sådana här situationer.

Förtroendeomröstning på onsdag eftermiddag

Riksdagen röstar på onsdag eftermiddag om förtroendet för Krista Kiuru. Du följa omröstningen direkt här och överst i den här artikeln med start klockan 14.

Det var riksdagsledamöterna Mia Laiho och Kai Mykkänen från Samlingspartiet som föreslog misstroende för Kiuru förra veckan.

Missnöjet gällde bland annat Kiurus förfarande då man inte rekommenderade munskydd i våras.

Enligt Mykkänen grundade det sig inte på vetenskap och den information som vid tillfället fanns att tillgå.

Läs också