Hoppa till huvudinnehåll

Ryssland registrerar ett andra coronavaccin den här veckan – massvaccinering planeras i november

En person håller upp ett provrör med ryskt coronavaccin.
Tre vaccin utvecklas för tillfället i Ryssland. På bilden syns Sputnik V-vaccinet. En person håller upp ett provrör med ryskt coronavaccin. Bild: EPA-EFE/All Over Press coronavirus,coronavirus,Wuhan-coronavirus,coronavirusutbrottet i Europa 2020,koronaviruspandemi,Coronavirusutbrott 2019-2020,Coronavaccin,vaccin,vaccinering,Ryssland

Ett andra vaccin mot covid-19 kommer den här veckan att godkännas av ryska myndigheter. En massvaccinering av vissa samhällsgrupper planeras redan i november.

Ryssland utvecklar för närvarande tre olika coronavaccin, som alla är i olika faser.

– Det första vaccinet är redan godkänt och registrerat, det andra är i en fas av kliniska tester medan vi planerar registrera det tredje den här veckan, säger hälsovårdsminister Michail Murasjko till nyhetsbyrån Tass.

Det nya, tredje vaccinet har utvecklats av det statliga institutet Vektor i Sibirien och ska nu börja produceras för vidare tester.

Först inte alltid bäst

Det första vaccinet ”Sputnik V” registrerades i början av augusti. Ryssland var det första landet i världen där hälsomyndigheter officiellt godkände ett vaccin.

Det här är ett beslut som kritiserades och beskrevs som förhastat eftersom vaccinet inte testats tillräckligt. Många ansåg också att beslutet var politiskt där Ryssland bara ville vara först på bekostnad av vaccinets säkerhet.

– Vi är överraskade över att väst i stället för att föra en gemensam kamp mot coronaviruset i stället driver en politisk kampanj i syfte att motarbeta det ryska vaccinet, sade direktören för Rysslands fond för direkta investeringar Kirill Dmitriev nyligen i en intervju för amerikanska CNN.

En person i Ryssland får coronavaccin, testförsök.
Många i Ryssland har redan tagit det coronavaccin som utvecklas. En person i Ryssland får coronavaccin, testförsök. Bild: /All Over Press coronavirus,coronavirus,Wuhan-coronavirus,coronavirusutbrottet i Europa 2020,koronaviruspandemi,Coronavirusutbrott 2019-2020,Coronavaccin,vaccin,vaccinering,Ryssland

Fonden finansierar och marknadsför det ryska vaccinet. Vaccinet Sputnik är nu inne i den tredje och sista testfasen.

Den som tar vaccinet behöver två sprutor med tre veckors mellanrum. Många ryska ministrar, politiker och kändisar har redan tagit vaccinet. Men inte president Putin.

Massvaccinering i november

Fonden för direkta investeringar meddelade igår att en massvaccinering kan komma igång redan från november. I första hand gäller det vårdpersonal och lärare.

Det här trots att den tredje fasen avslutas först vid årsskiftet då även de slutgiltiga analyserna av Sputnik-vaccinet publiceras.

Hittills har omkring 12 000 frivilliga tagit vaccinet, varav enbart 600 har fått den andra sprutan.

En massvaccinering av den ryska befolkningen kan bli aktuellt under det första kvartalet 2021.

Vaccin på export

Ryssland har stora förhoppningar på coronavaccinen även som exportvara.

– Vi förväntar oss att vaccinet kan börja användas även i Mellanöstern från november, säger fonddirektören Kirill Dmitriev.

Även andra länder deltar i den tredje testfasen av Sputnik-vaccinet. Nyligen meddelade Venezuela att 2 000 personer ska få vaccinet. Också Belarus och Förenade Arabemiraten deltar.

– Alla resultat hittills är goda och tillfredsställande. Och allt går planenligt, säger hälsovårdsminister Michail Murasjko.

Provrör med coronavaccin i Ryssland.
Ett flertal länder vill köpa det ryska vaccinet. Provrör med coronavaccin i Ryssland. Bild: Alamy / All Over Press coronavirus,coronavirus,Wuhan-coronavirus,coronavirusutbrottet i Europa 2020,koronaviruspandemi,Coronavirusutbrott 2019-2020,Coronavaccin,vaccin,vaccinering,Ryssland

Enligt investeringsfonden har 50 länder visat intresse att köpa det ryska vaccinet, bland dem Indien, Brasilien, Mexiko, Egypten, Uzbekistan och Nepal.

Ryssland planerar producera 100 miljoner doser årligen.

– Det viktigaste är att komma igång med massproduktionen så snart som möjligt, konstaterade president Putin den 6 oktober.