Hoppa till huvudinnehåll

Säsongen har börjat bra för de östnyländska innebandylagen – avancemang är målet för ÅIF:s damer och Lovisa Tors herrar

Två kvinnliga innebandyspelare bredvid en innebandyplan.
ÅIF-spelarna Viktoria Myllylä (till vänster) och Emma Hartwall är nöjda med hur säsongen gått hittills. Två kvinnliga innebandyspelare bredvid en innebandyplan. Bild: Yle/Hedvig Sandell Ådalens IF (innebandy damer),emma hartwall

Ådalens IF:s damer, Lovisa Tors herrar och PSS damer har alla vunnit samtliga matcher de hunnit spela den här säsongen. Yle Östnyland har besökt ÅIF:s och Tors träningar den här veckan.

Fem segrar på fem matcher. Det är saldot för Ådalens IF:s innebandydamer hittills i höst.

– En av matcherna avgjorde vi på övertid, så där blev det bara två poäng i stället för tre, berättar lagets kapten Emma Hartwall.

Hon är ändå nöjd med hur säsongen börjat och hoppas på fortsatta framgångar.

– Vi har satt ett högt mål för den här säsongen: Att kvala till A-gruppen. Då krävs det att vi vinner matcher och tar hem poäng.

Laget spelar just nu i den högsta nationella seriens, den så kallade F-seriens, B-grupp. Efter att grundserien är spelad får de två bästa lagen i B-gruppen kvala till A-gruppen.

Ett innebandylag framför taktiktavlan.
Målet för ÅIF är att ta sig till A-gruppen. Ett innebandylag framför taktiktavlan. Bild: Yle/Hedvig Sandell Ådalens IF (innebandy damer),innebandy

Det är ändå många matcher kvar till dess. Säsongen började så nyligen som i slutet av september och slutar i mars–april. Säsongen slutar i februari om ÅIF inte tar sig vidare till kvalmatcherna.

Det var läget i fjol, när laget slutade på nästsista plats i B-gruppen. ÅIF spelar alltså nu för första gången under en pågående virusepidemi.

– I våras fick vi inte samlas i grupp för att träna. Då låg ansvaret för att sköta träningen i ganska hög grad på oss spelare. Men jag tycker att vi skött det bra. Vi har en motiverad grupp och det syns också nu på spelplanen, berättar Viktoria Myllylä.

Ett innebandymål och en innebandymålvakt bakifrån.
Coronapandemin hindrar inte längre ÅIF-spelarna att träna för fullt. Ett innebandymål och en innebandymålvakt bakifrån. Bild: Yle/Hedvig Sandell innebandy,Ådalens IF (innebandy damer),målvakter

Laget vidtog en del försiktighetsåtgärder till en början när innebandyhallen öppnade och bollträningarna började i början av juni.

– Vi var i grupper och tog lite avstånd till varandra innan vi sedan började spela normalt, berättar Hartwall.

Tekning.
Närkontakt är oundvikligt i innebandy. Tekning. Bild: Yle/Hedvig Sandell innebandy,Ådalens IF (innebandy damer)

Både hon och Myllylä har haft fysiken som personligt mål inför säsongen.

– Vi har tunga matcher som kräver att du är i fysiskt bra skick. Du måste göra jobbet på sommaren för att vara redo när säsongen börjar, säger Hartwall.

– Jag vill vara i så gott skick att jag kan fokusera på bollspelet i stället för hur jag orkar springa, summerar Myllylä.

Lovisa Tor ska jobba sig tillbaka till division ett

Till skillnad från de östnyländska innebandydamerna har Lovisa Tors herrar bara hunnit spela två matcher den här säsongen. Båda har slutat med seger.

– I den första matchen blev det en ganska klar och säker seger. Vi fick fram vårt egna spel. Speciellt försvarsspelet var utmärkt. När vi hade chanser att göra mål gjorde vi de målen som krävdes för att vinna, analyserar kapten Conny Lindblom.

Höstens andra match förväntades bli tuff men Tor visade var skåpet ska stå redan i den första perioden.

– Efter den första perioden ledde vi med 6–1. Det kändes lite som att matchen var avgjord redan då. Därefter lyckades vi kontrollera resten av matchen som slutade 9–3 till oss.

De här framgångarna är ändå inget Lindblom förvånas över, eftersom målet för den här säsongen är att stiga tillbaka till division ett.

I fjol föll Tor från division ett och i år spelar laget i en ny serie, den så kallade Finlandsserien, som uppstått mellan division ett och två.

Innebandyträningar.
Lovisa Tor-spelarna strävar efter att hålla disciplinen uppe under träningar och matcher. Innebandyträningar. Bild: Yle/Hedvig Sandell Lovisa Tor,innebandy

Ett annat mål Lovisa Tor har är att behålla idrottarlivsstilen trots att motståndet är lättare i år.

– Vi ska vara så bra idrottare som möjligt i vardagen, upprätthålla idrottarlivsstilen under träningar och matcher, säger Lindblom.

Niklas Niiranen instämmer.

– Det är upp till oss själva om vi klarar av att stiga till division ett eller inte, säger han.

Två män med innebandyklubbor.
Lovisa Tor-spelarna Conny Lindblom (till vänster) och Niklas Niiranen tror på avancemang den här säsongen. Två män med innebandyklubbor. Bild: Yle/Hedvig Sandell Lovisa Tor,niklas niiranen

Niiranen började sin innebandykarriär i Lovisa Tor men har under de sju senaste åren bott och spelat på andra håll.

– Fem år spelade jag i Schweiz och två år i Åbo, men nu är jag tillbaka i Lovisa, berättar han.

En bidragande orsak till det är att Niiranens familj fick tillökning i januari.

– Då kändes det som rätt tid att komma tillbaka.

Andra saker bidrog ändå också.

– Lovisa Tor är en otrolig förening. Det är roligt att spela innebandy här. Vi har hemmapublik och bra stämning på matcherna. Det lockar en hit.