Hoppa till huvudinnehåll

Ukraina skrällde inför tusentals supportrar i Nations League – knep första segern någonsin över Spanien vars långa förlustfria svit bröts

Målvakten Georgiy Bushchan kramas om av lagkamraterna.
Ukrainas målvakt Georgiy Bushchan storspelade mellan stolparna. Målvakten Georgiy Bushchan kramas om av lagkamraterna. Bild: EPA/Sergey Dolzhenko Ukrainas herrlandslag i fotboll,UEFA Nations League

I det första Nations League-mötet mot Spanien i september åkte man på en klar förlust. Men på hemmaplan i Kiev bjöd Ukraina de tusentals åskådarna på plats på en glädjande skräll. Spanien fick gå av planen mållösa och åkte på sin första förlust på nästan två år.

I september vann Spanien med 4­–0 mot Ukraina. Med en oavgjord match mot Tyskland och en seger mot Schweiz därtill leder de grupp 4 i division A.

Landslaget hade inte förlorat en match på nästan två år.
Men då grupptrean Ukraina stod värd på tisdagen bjöd de på en skräll som bröt Spaniens 16 matcher långa förlustfria svit.

– Det här är en sådan match du kan bli besegrad i. Min synpunkt efter matchen är att jag är nöjd med spelarnas attityd. Jag gillade det mesta jag såg, sade Spaniens tränare Luis Enrique enligt Uefas webbplats.

Spanien dominerade men lyckades inte näta

Spanien hade innan matchen mot Ukraina gjort mål i varje Nations League-match man spelat. På tisdagskvällen fick de ändå gå av planen med en nolla på resultattavlan.

Spanien dominerade spelet och hade kring 70 procent i bollinnehav. Målchanser radade man upp men Georgiu Bushchan var på hugget mellan stolparna.

– Det är inte en så stor sak om vi inte gör mål på en eller två matcher. I dag skapade vi tillräckligt med chanser och vi dominerade matchen i 90 minuter, kommenterade Luis Enrique.

Till slut var det Ukrainas Viktor Tsygankov som blev enda målskytt i matchen.

I den 76:e matchminuten lyckades inhopparen få in bollen i nätmaskorna bakom David de Gea och åskådarna fick se Ukraina gå i väg med segern.

– Jag ser inte mig själv som en hjälte. Alla i vårt lag är hjältar. Jag vill också gratulera Georgiy Bushchan för hans prestation. Jag tror det var hans bästa match i karriären, sade målskytten efter matchen.

Spanien leder ännu gruppen med sju poäng på fyra matcher.

Nations League:

Division A, Grupp 4:

Ukraina – Spanien 1–0 (0–0)
Tyskland – Schweitz 3–3 (1–2)

Division C, Grupp 1:

Azerbajdzjan – Cypern 0–0
Montenegro – Luxemburg 1–2 (1–1)

Division D:

Grupp 1
Lettland – Malta 0–1 (0–0)
Färöarna – Andorra 2–0 (2–0)

Grupp 2
Liechtenstein – San Marino 0–0