Hoppa till huvudinnehåll

USA:s Högsta domstol låter Trump stoppa folkräkningen i förtid – kan få vittgående följder för demokratin

Myndigheter och aktivister över hela USA drev en kampanj för att folk i storstäder som New York skulle räknas i folkräkningen som  utförs vart tionde år.
Myndigheter och aktivister över hela USA drev en kampanj för att folk i storstäder som New York skulle räknas i folkräkningen som utförs vart tionde år. Arenan ID Myndigheter och aktivister över hela USA drev en kampanj för att folk i storstäder som New York skulle räknas i folkräkningen som utförs vart tionde år. folkräkning,USA

USA:s Högsta domstol ger president Donald Trump rätt att avbryta den pågående folkräkningen i förtid före årets slut. Beslutet har stor betydelse både för den politiska representationen och för hur federala budgetmedel fördelas.

Demokraterna har länge varnat för följderna om de konservativa domarna i Högsta domstolen, av vilka han själva har utsett två, låter Trump och republikanerna fullfölja sina planer. Demokraterna och andra kritiker befarar att minoriteter blir underrepresenterade om folkräkningen stoppas alltför tidigt och att det drabbar mer urbana och fattigare distrikt.

Vita huset motiverade sin avsikt att stoppa folkräkningen långt före utsatt tid, med att man behöver tid för att rapportera om resultaten till Trump och kongressen. Det ger Trump möjlighet att fatta vittgående beslut för framtiden, även om han förlorar presidentvalet om tre veckor.

Det var en klen tröst för motståndarna att de kunde skjuta upp administrationens planer i två veckor, så länge som rättsprocessen pågick.

Kameroita ja muuta kuvauskalustoa pystytettynä Yhdysvaltain korkeimman oikeuden rakennuksen eteen
Rättsprocessen i Högsta domstolen väckte stort intresse i Washington. Kameroita ja muuta kuvauskalustoa pystytettynä Yhdysvaltain korkeimman oikeuden rakennuksen eteen Bild: EPA / Shawn Thew USA,USA:s högsta domstol

Folkräkningen utförs enligt grundlagen vart tionde år i USA och den ligger som grund för hur representanthusets ledamöter och andra demokratiskt valda representanter fördelas.

Federala medel till delstater och distrikt fördelas också enligt folkräkningens resultat, vilket kan avgöra var ett sjukhus eller en skola byggs.

Högsta domstolen fattade sitt beslut samtidigt som oberoende statistiker och ansvariga myndigheter har slagit larm om stora brister i hur folkräkningen har utförts.

Många befarar att folkräkningen inte håller måttet och att migranter har varit rädda för att svara på frågor av rädsla för myndigheter samt pandemin.

Folkräkningen politiserades

Trumps administration kan alltså nu stoppa folkräkningen omedelbart och inte i slutet av oktober så som demokrater, lokala distrikt och medborgarorganisationer har krävt.

De ville ha tilläggstid på grund av de problem och förseningar som coronavirusutbrottet orsakade och de var oroade över hur folkräkningen har politiserats. De var också rädda för att myndigheterna med flit inte har räknat migranter utan uppehållstillstånd, så noggrant som de borde.

Domstolar har tidigare avvisat Trumps krav på att man inte räknar så kallade papperslösa, trots att alla som befinner sig i USA ska räknas enligt grundlagen.

Folkräkningsbyrån ska överlåta resultaten av folkräkningen senast den 31 december, så att kongressen kan dela fördela platserna i representanthuset.

Byrån själv föreslog i april att datumet för överlåtelsen skulle skjutas fram med tre månader, men det gick inte Trump och republikanerna i kongressen med på.

Alla som är bosatta i USA skall enligt lagen räknas med hjälp av frågeformulär som skall fyllas in.
Alla som är bosatta i USA ska enligt lagen räknas med hjälp av frågeformulär som skall fyllas in. Alla som är bosatta i USA skall enligt lagen räknas med hjälp av frågeformulär som skall fyllas in. Bild: imago images/Levine-Roberts/ All Over Press USA,folkräkning

Representanthusets demokratiska talman Nancy Pelosi säger att beslutet är "beklagligt och en besvikelse."

– Beslutet kan utesluta många amerikaner i landets mest utsatta gemenskaper både politiskt och ekonomiskt, varnade Pelosi.

Sam Liccardo som är borgmästaren i San Jose i Kalifornien, sade att hans stad har gått miste om pengar tidigare eftersom folkräkningen år 2010 inte heller gjordes på rätt sätt i hans område.

San Jose som förlorade minst 200 miljoner dollar i federala medel, var en av de jurisdiktioner som vädjade om tilläggstid av Högsta domstolen.

– Om de förnekar folkräkningen så förnekar då också rättvisan, sa
Liccardo.

AP, NYT

Läs också