Hoppa till huvudinnehåll

Airiston Helmis lyxvilla i Pargas är såld

en av fastigheterna som ägs av airiston helmi. Stor byggnad med många glasfönster och en stengång i röd sten.
Arkivbild. Airiston Helmis villa i Ybbersnäs är ett stort egnahemshus. en av fastigheterna som ägs av airiston helmi. Stor byggnad med många glasfönster och en stengång i röd sten. Bild: Yle/Annika Holmbom Airiston Helmi,Ybbersnäs,Pargas

Airiston Helmis stora villa i Ybbersnäs i Pargas är såld.

Förvaltaren Dan Högström berättar att Airiston Helmi i Ybbersnäs har två fastigheter invid varandra, och att den ena nu sålts till en finländsk köpare.

- Det är den fastighet som omfattar det stora bostadshuset. Huset är en fritidsfastighet, byggd för åretruntboende, och den är som ny.

Däremot är den andra fastigheten, där den stora bryggan ingår, inte till salu.

ett fartyg ligger förtöjt vid en brygga.
Bryggan vid Ybbersnäs sommaren 2019. ett fartyg ligger förtöjt vid en brygga. Bild: Yle/Annika Holmbom Airiston Helmi,Ybbersnäs,Pargas,fartyg,örlogsfartyg

Stor uppmärksamhet kring villan

Bygglovet för villan i Ybbersnäs beviljades 2013. Då byggdes också en helikopterplatta invid huset.

Huset har åtta sovrum, alla med egna badrum, som på ett hotell. Men huset får inte användas som hotell.

I Pargas stad har villan under åren behandlats flera gånger eftersom den marknadsförts som inkvartering på webben.

Profilbild på Dan Högström utanför Airiston Helmis fastighet i Ybbersnäs.
Dan Högström i Ybbersnäs hösten 2018. Profilbild på Dan Högström utanför Airiston Helmis fastighet i Ybbersnäs. Bild: Yle / Jesper Alm Airiston Helmi,Pargas,Ybbersnäs,dan högström

- Juridiskt är fastigheten ett egnahemshus, inte en fritidsbostad. Man får inte använda ett egnahemshus som hotell. Det är också orsaken till varför den inte varit uthyrd för övernattning och är nästan helt oanvänd, säger Högström.

Stort tillslag hösten 2018

Under veckoslutet 22-23 september 2018 gjorde polisen och andra myndigheter ett tillslag mot Airiston Helmi och mot lyxvillan i Ybbersnäs.

Bland annat konfiskerades flera miljoner euro i pengar. Sedlar för flera hundra tusen euro hittades i plastpåsar i de åboländska fastigheterna.

Polis bevakar fastighet i Ybbersnäs, Pargas.
En 400 man stark insatsstyrka sammansatt av olika myndigheter gjorde i september 2018 ett tillslag mot Airiston Helmi Polis bevakar fastighet i Ybbersnäs, Pargas. Bild: Yle/Ari Welling Ybbersnäs,Airiston Helmi,Pargas

Polisen har nu utrett ärendet som misstänkta grova ekonomiska brott i mer än två år. Man har begärt ytterligare tid för utredningar om ägarna till Airiston Helmi gjort sig skyldiga till grovt skattebedrägeri och grov penningtvätt.

Tidsfristen för att väcka åtal mot ägaren Pavel Melnikov går nu ut den 17 januari 2021.

Airiston Helmi - detta hände 2018

Företaget Airiston Helmi figurerat flitigt i rubrikerna sedan slutet av september 2018. Detta hände:

 • 22.9.2018: Centralkriminalpolisen genomför husrannsakningar i Åbolands skärgård och på andra håll i Egentliga Finland. Tre miljoner euro i kontanter och bevismaterial motsvarande hundratals bärbara datorer hittades i operationen. Två personer greps.
 • 23.9: En tredje person greps. Det kommer uppgifter om att ett finskt aktiebolag misstänks för penningtvätt för flera miljoner euro
 • Samma dag dementerar polisen uppgifter om att säkerhetspolitiska motiv ligger bakom skärgårdsräden.
 • 25.9: Två personer häktades skäligen misstänkta för grov penningtvätt och grovt skattebedrägeri. Den ena mannen är rysk medborgare och den andra mannen estnisk medborgare.
 • 27.9: Det visar sig att största delen av de pengar som Airiston Helmi använt för att köpa fastigheter för kommer från skatteparadis.
 • 28.9: Det blev klart att Skyddspolisen deltar i utredningen. Orsaken uppges vara behovet av stora resurser på grund av enorma mängder material.
 • 2.10: De två gripna omhäktades. Inga bevis för att männen på sannolika skäl kan misstänkas för grov penningtvätt finns i detta skede.
 • 15.10: Egentliga Finlands tingsrätt har omhäktat den ena av de två männen. Mannen hade krävt att bli frisläppt.
 • 17.10: Också den andra mannen omhäktades. Han misstänks för medhjälp till grovt skattebrott.
 • 31.10: Ägaren till Airiston Helmi talade för första gången i offentligheten via sin jurist Kari Uoti. Han bestred misstankarna om brottslighet.
 • 13.11: En av de personer som varit föremål för utredningen kräver att polisen returnerar hans 3 490 000 euro samt personliga ägodelar.
 • 20:11: Den ryska affärsmannen Pavel Melnikov väckte talan mot att polisen använde sig av tvång i utredningen.
 • 28.11: Tingsrätten beslöt att de pengar som beslagtogs i samband husrannsakan inte återlämnas till ägaren utan stannar hos Centralkriminalpolisen.
 • 11.12: Den estniska mannen som suttit häktad har släppts på fri fot. Polisen tror inte att han kommer att rymma, eftersom han har band till Finland.
 • 14.12: Tingsrätten meddelade att man inte utreder lagligheten i storoperationen.

I juli 2019 försattes företaget Airiston Helmi i likvidation, eftersom det enligt företagets advokat Kari Uoti blivit omöjligt att bedriva affärsverksamhet. Företagets bankkonton hade stängts och ingen bank ville öppna konton för företaget.

Företaget upphör att existera och började sälja all sin egendom.

Stor efterfrågan på fastigheterna

Airiston Helmi sålde redan i fjol två fastigheter på öar nära Innamo i Nagu skärgård, och i år har några öar till sålts.

Karta. Heponkari, Kolkan och Tampankari.
Hepokari såldes för 250 000 euro, Kolkan och Tampankari för sammanlagt 285 000 euro. Karta. Heponkari, Kolkan och Tampankari. Bild: Karta: Google Karta,tampankari

- Under coronapandemin har det varit stor efterfrågan på fritidsbostäder, så försäljningen har gått riktigt bra. Det är "business as usual", säger Högström.

De fastigheter som sålts är mer traditionella än lyxvillan i Ybbersnäs. Normalt efterfrågas en ö med stuga och brygga, men flera av Airiston Helmis fastigheter är speciellare.

- Stora, dyra objekt på 3-4 miljoner euro är svårare att sälja, eftersom målgruppen då är liten, säger Högström.

Läs också