Hoppa till huvudinnehåll

Åland United går mot en dubbel – då väljer tränaren att tacka för sig: ”Känns verkligen i hjärtat hur mycket det här har betytt”

Åland United poserar efter cupguldet 2020.
Samuel Fagerholm (längst upp till höger) poserar med laget efter cupguldet. Åland United poserar efter cupguldet 2020. Bild: Lehtikuva Åland United

Samuel Fagerholm kommer inte att fortsätta träna Åland United nästa säsong, meddelar klubben. Istället tar IFK Mariehamns träningschef Steve Beeks över. Nu kommer alla att vilja vinna ligatiteln för Samuel, säger sportchef Mikael Virta.

Två ligabrons och ett cupsilver sedan tidigare. I år ser det ut att kunna bli grand slam.

Samuel Fagerholm tog över som huvudtränare i Åland United inför säsongen 2018 och nästan tre år senare har han redan fått se sina adepter lyfta cupbucklan – och dessutom leder laget Nationella ligan.

Men någon fjärde säsong blir det inte. På sin webbplats meddelar Åland United att Fagerholm kommer att tacka för sig efter den pågående säsongen.

– Nu när beslutet är taget att kliva åt sidan efter säsongen så känns det verkligen i hjärtat hur mycket det här har betytt för mig personligen, säger Fagerholm.

– Vi har tillsammans i klubben lyckats skapa något riktigt fint och framgångsrikt både på planen och vid sidan av. Jag kan inte nog tacka alla fina ledare, spelare och människor i klubben som varit med och bidragit, fortsätter han.

Beeks återvänder: "Gick väldigt fort"

Ersättaren är ett bekant namn. Det är nämligen Steve Beeks som tar över tränaransvaret – igen. Beeks lotsade ÅU redan säsongerna 2011-2012. Numera jobbar han som träningschef för IFK Mariehamn.

– Det känns väldigt bra att återvända till Åland United! Klubben har utvecklats mycket sedan jag senast var tränare här och jag hoppas kunna bidra till ytterligare steg framåt, säger Beeks.

Sportchefen Mikael Virta är nöjd med hur allting ordnade sig. Klubben fick enligt honom ”officiellt” veta förra söndagen att Fagerholm tänker lämna och på onsdagen fick också spelarna beskedet.

Vid det laget hade Beeks redan skrivit på.

– Det gick väldigt fort. Samuel förordade Steve som ersättare – och Åland är ju litet. Vi känner ju varandra från tidigare. Så då det visade sig att han är intresserad så gick det undan. Han skulle dessutom i väg någonstans så då gällde det att vara snabb, säger han till ÅRT.

"Alla vill vinna"

Enligt Virta kommer Beeks att vara en lite annorlunda tränare än Fagerholm. Virta beskriver Fagerholm som en tränare som satsat på den ”stora bilden”, medan Beeks är en som kan föra laget ”tillbaka till rötterna”.

– Han är en underbar fotbollscoach. Hans styrka finns på planen. Så nivån kommer minst att hållas på den nivån den är nu. Vissa vinklar kan till och med utvecklas positivt tack vare den grund som Samuel lagt, säger Virta.

Med tre matcher kvar att spela i Nationella ligan toppar Åland United tabellen. Men tvåan TiPS har samlat in lika många poäng.

Ålänningarna ska ännu möta PK-35 Vanda, KuPS och FC Honka medan TiPS ställs mot TPS, HJK och KuPS under de resterande omgångarna. Åland United har så till vida fördelen på sin sida att två av lagets återstående matcher spelas i Mariehamn. TiPS har endast en hemmamatch kvar.

Frågar man Mikael Virta kan tränarbytet vara tändvätskan som laget behövde.

– Vi är tre matcher ifrån, vi leder ligan, alla vill vinna. Det kan bli en positiv boost för dem som vill ge Samuel titeln. Vissa vill vinna för honom, vissa vill visa upp sig för nya tränaren ... det finns många saker som gör att det här är en positiv grej, säger han till ÅRT.

Läs också