Hoppa till huvudinnehåll

Chefsöverläkare försiktigt positiv till Österbottens senaste coronasiffror – består av tester från flera dagar

Peter Nieminen, chef för operativa ansvarsområdet på Vasa centralsjukhus.
Peter Nieminen. Peter Nieminen, chef för operativa ansvarsområdet på Vasa centralsjukhus. Bild: Vasa centralsjukhus bildbank läkare,vasa centralsjukhus

Vasa sjukvårdsdistrikts chefsöverläkare Peter Nieminen är försiktigt positiv till att antalet positiva fall på torsdag förmiddag är "endast" sexton. Den siffran består nämligen av resultat från flera olika dagar.

Nieminen säger att processen på Fimlab, där proven analyseras, har ändrats på grund av att det på sistone kommit så många positiva resultat.

Det betyder enligt Nieminen att det blivit en tillfällig fördröjning med följden att det den senaste tiden kunnat komma svar från flera dagars tester, som sedan i vanlig ordning presenterats varje förmiddag som den dagens siffra.

- Det är svårt att säga exakt hur många postitiva resultat vi haft per dag. Den senaste siffran på sexton fall består också av flera dagars resultat, säger Nieminen.

Samma gäller gårdagens siffra på 58 nya fall.

Men har det också varit läget under de senaste veckorna? Att de dagligen meddelade siffrorna kan bestå av resultat från flera olika dagar?

- Det kan det vara. Men medeltalet har väl legat någonstans vid 60-70, så det stämmer säkert som en daglig siffra. Men nu när vi har sexton fall där resultaten kommer från tre dagar så börjar det se lite lovande ut, säger Nieminen.

Hoppas på fortsatt nedgång

Med andra ord kanske vi nu börjar se en nedgång i antalet fall i Österbotten. Men än ska man inte ta ut någon seger.

- Det är bara att hoppas att det fortsätter så här och att restriktionerna börjar bära frukt. Det har stagnerat nu, som det ser ut, och hoppas att det börjar minska nu, säger Nieminen.

Läs också