Hoppa till huvudinnehåll

Kirgizistans president Sooronbai Jeenbekov avgår efter häftiga protester

Sooronbai Jeenbekov pudottaa äänestyslipuketta vaaliuurnaan maski kasvoillaan
President Sooronbai Jeenbekov röstar i landets presidentval 4.10. Sooronbai Jeenbekov pudottaa äänestyslipuketta vaaliuurnaan maski kasvoillaan Bild: EPA / Vladimir Voronin Kirgizistan

Kirgizistans president Sooronbai Jeenbekov avgår. Med sin avgång säger han sig vilja förhindra sammandrabbningar demonstranter och säkerhetsstyrkor emellan.

- Jag vill inte gå till historien som den president som tillät blodbad och att det egna folket skjuts. Jag avgår, meddelande presidenten.

Kirigizistan drabbades av en politisk kris efter att det officiella valresultatet gav segern åt landets regeringspartier i det mycket omtivstade parlamentsvalet den fjärde oktober. Demonstranterna har bland annat krävt presidentens avgång.

Hundratals människor deltog i protester i landets huvudstad Bishkek i går, och protesterna fortsatte in på torsdagsmorgonen. Oroligheterna har nu pågått i tio dagar.

- För mig är fred i Kirgizistan, landets integritet, folkets enighet och lugn viktigare än något annat, sa Jeenbekov i ett uttalande i samband med att han avgick.

Så sent som i går sa Jeenbekov att han inte planerar att avgå, och att han tänker sitta på posten tills läget lugnat sig.

Omfattande valfusk i parlamentsvalet

Över 1 200 personer har skadats i sammandrabbningar mellan säkerhetsstyrkor och demonstranter sedan protesterna bröt ut.

I samband med protesterna stormades bland annat landets parlament och andra byggnader.

Enligt oppositionen och oberoende valobservatörer förekom omfattande valfusk, med bland annat köpta röster.

Protesterna pressade den kirgiziska centralvalnämnden att ogiltigförklara valresultatet för drygt en vecka sedan.

Källor: Reuters, AFP

Läs också