Hoppa till huvudinnehåll

Månskensbonden släpper ny singel - en misslyckad tröstesång

Artisten Månskensbonden
Månskensbonden är aktuell med nya singeln Björkan. Artisten Månskensbonden Bild: Frank A. Unger Vegatoppen,artist,markus bergfors

Månskensbonden är tillbaka med ny musik. Nu utmanar han Vegatoppen med singeln Björkan, som han beskriver som en misslyckad tröstesång.

År 2015 släppte Markus Bergfors, eller Månskensbonden som publiken känner honom som, låten Döpt i Kyro älv. Den blev en radiohit och Månskensbonden tog Svenskfinland med storm.

Nu är han tillbaka med en ny singel. Ett album är också på gång, men när Bergfors har möjlighet att spela in det vet han inte ännu.

Föräldraledig

Det här året har varit tufft för många, inte minst för musiker som har fått lägga sina spelningar på hyllan.

För Markus Bergfors har spelningarna inte varit på paus på grund av coronapandemin, utan för att han varit föräldraledig en stor del av året.

Han berättar att han därför har klarat den här perioden bra, jämfört med många andra musiker.

Däremot har inspirationen inte varit på topp.

- Det har nog varit tuffare att skriva låtar nu än tidigare. Det har funnits så mycket annat att tänka på och mycket som händer hela tiden, säger Markus Bergfors.

- Jag brukar ofta få inspiration efter att saker har hänt. För min del kanske det kommer något ur det här om ett år.

DET HÄR ÄR MÅNSKENSBONDEN

  • Heter Markus Bergfors och bor i Vasa
  • Hans första genombrott som låtskrivare och sångare kom med gruppen Timshel
  • Debuterade som Månskensbonden med låten Döpt i Kyro älv år 2015
  • Sjunger på österbottnisk dialekt
  • Aktuell med singeln Björkan

Det börjar vara dags för Bergfors att återgå till normal verksamhet efter föräldraledigheten. Men det är nu han märker att allt ändå inte är som vanligt.

Han har ett album på hälft och spelningar som kanske inte blir av.

Utmanar på Vegatoppen

Markus Bergfors var nybliven tvåbarnspappa när han skrev låten Björkan för ett år sedan. Nu utmanar han på Vegatoppen med låten.

- Då man blir förälder tenderar man att bli lite extra orolig. Både för hur det ska gå för barnet men också för omvärlden, säger Bergfors.

Bergfors säger att 2019 var ett år med klimathot och mycket oroligheter i världen. Låten Björkan är därför ett försök till en tröstesång för en yngre generation.

Men det säger han att han misslyckades med.

- Det blev istället en tröstelåt för mig själv och för dem som är oroliga för hur det ska bli i framtiden.

Låten är skriven tillsammans med producenten Henrik Oja i Umeå. Den skulle bli en del av det nya albumet, men på grund av det rådande tillståndet är inspelningen av albumet på paus.

Trots att han inte vet när han kommer kunna spela in resten av albumet, så ville han ge ut låten Björkan nu.

- Det känns passande med ett tröstetema nu under det här året, säger Bergfors.

Markus Bergfors lutar mot en bil
Månskensbondens nya låt Björkan är en tröstesång för den som är orolig för framtiden. Markus Bergfors lutar mot en bil Bild: Frank A. Unger artist,markus bergfors

I låten Björkan försöker Bergfors hitta ord för att ge tröst.

Då han skrev låten frågade han sig vad han själv hade velat höra när han var yngre. Han insåg ändå att man själv måste gå igenom saker för att lära sig hur det ligger till.

I låten sjunger han att det enda man kan göra är att finnas där.

- Jag tänker att vuxna människor inte har mandat att vara så mycket mera för ett barn än att finnas till. Man kan inte berätta hur det ligger till och hur barnet ska göra. Man kan bara finnas där, säger Bergfors.

Månskensbonden hade nyligen sin första spelning på tio månader. Men nu är läget igen osäkert. Han hoppas på mera livespelningar och att kunna spela in hela albumet inom en snar framtid.

- Annars kanske jag får vara kreativ och hitta på någon digital lösning, säger Bergfors.

Du hittar röstningsartikeln högst upp på denna sida.

Läs också