Hoppa till huvudinnehåll

Regeringen förhandlade om coronaåtgärder i Ständerhuset - Marin fick utredning om munskyddshärvan av THL: "För min del är frågan slutbehandlad"

Regeringen Marin har samlats i Ständerhuset för att diskutera eventuella skärpta coronaåtgärder under torsdagen. Enligt statsminister Sanna Marin är nya rekommendationer att vänta.

På diskussionsbordet i dag finns bland annat frågan om huruvida regionerna borde få mer specifika rekommendationer om fallen ökar betydligt inom något område.

– Vi behöver åtgärder för att sakta ner smittspridningen, som ökat oroväckande mycket på somliga håll. Vi vill se till att regionerna får rätt slags stöd att införa åtgärder, sade statsminister Marin (SDP) när hon anlände till Ständerhuset.

– Vi kommer att ge rekommendationer i dag som påverkar finländarnas liv och vardag. Regeringen kan ge rekommendationer till regionerna, men vi fattar inte beslut för deras del.

Regeringen och regionerna har olika ansvar

Under våren, då undantagslagen var i bruk, hade regeringen ansvar för coronaåtgärderna. Nu är situationen däremot annorlunda och en stor del av besluten fattas områdesvis, det vill säga av kommunerna, sjukvårdsdistrikten och regionförvaltningsverken.

Regeringen har hand om restriktioner beträffande resor och restauranger, medan till exempel begränsningar av sammankomster, rekommendation om distansarbete och -studier är frågor för regionerna.

– Det är bra att ge rekommendationer till regionerna så att de enkelt kan fatta beslut. Nu har man inte gjort tillräckligt på alla håll, men till exempel i Kuhmo och S:t Michel har man gjort ett bra arbete, sade social- och hälsovårdsminister Aino-Kaisa Pekonen (VF).

Pekonen och de övriga ministrarna som intervjuades på vägen in i Ständerhuset ville inte kommentera vilka regioner eller städer som de bedömer att har misslyckats i sina coronaåtgärder.

– Det är viktigt att finländarna tittar på sitt eget beteende och är ansvarsfulla. Faran är inte över, sade försvarsminister Antti Kaikkonen (C).

Diskussion om munskydd igen – Marin har bad om förklaring av THL och fick en

Under de senaste dagarna har häftiga debatter om munskydd pågått. De tidigare munskyddsrekommendationerna och utredningarna har kommit under lupp. Diskussioner kring vem som sagt vad och när har blomstrat.

Då statsminister Marin besökte Yles A-studio i gårkväll sade hon följande om munskydd och Institutet för hälsa och välfärds rekommendationer: "THL:s generaldirektör Markku Tervahauta är inte den personen som bestämmer om sådana här saker vid THL"

Det här väckte debatt på Twitter, i vilken exempelvis Samlingspartiets riksdagsledamot Sari Sarkomaa deltog.

– Är inte THL ett enrådighetsverk där just precis generaldirektören bestämmer institutets ställning? Nu måste vi kolla THL-lagen och arbetsordningen, skrev hon.

Hoppa över Twitterpostning

Statsminister Marin kommenterade munskyddshärvan och sade att hon litar på den information som regeringen fått av hälsomyndigheterna. Hon vill ändå reda ut om regeringen fått rätt- eller felaktig information om munskydden under våren.

– Jag har den här morgonen bett om en skriftlig förklaring av THL och Markku Tervahauta. Jag vill få en redogörelse för munskydden och de utredningar som gjorts.

Senare på torsdagen sade Marin att hon har fått en förklaring av THL och är nöjd med den.

- Jag har fått ett svar på min fråga av överdirektör Tervahauta och han har bekräftat samma information som regeringen fick i våras - alltså att THL:s ställning har varit att en allmän rekommendation om ansiksskydd inte ansågs nödvändig på basis av den expertinformation som fanns då, sa Marin på Ständerhuset vid middagstid.

- Jag tackar för ett snabbt svar. Frågan är för min del slutbehandlad.

Marin säger att man inte kommer att göra lagförändringar för att möjliggöra munskyddstvång, men hoppas att alla följer rekommendationerna och använder munskydd.

Krista Kiuru iklädd i munskydd utanför Ständerhuset 15.10.2020
Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru har fått mycket kritik under de senaste dagarna och riksdagen har röstat om hennes förtroende. Hon ställde inte upp på intervju på vägen in till förhandlingarna. Krista Kiuru iklädd i munskydd utanför Ständerhuset 15.10.2020 Bild: Lehtikuva Krista Kiuru

Flera av de övriga ministrarna kommenterade också munskyddshärvan.

– Nu rekommenderas munskydd och jag hoppas att vi kan gå framåt nu och inte titta tillbaka, sade forsknings- och kulturminister Annika Saarikko (C).

– Vi måste titta framåt och fokusera på det läget vi nu lever i, i stället för vem som sagt vad och när. Vi gör tillsammans ett jobb för att bli av med viruset, sade justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP).

Uppdaterad 15.10 kl. 13.45 med informationen om att statsminister Sanna Marin fått en förklaring av Institutet för hälsa och välfärd kring munskyddshärvan.

Läs också