Hoppa till huvudinnehåll

RFV-direktör: "Jag tycker vi redan tillämpat de här rekommendationerna i Österbotten"

En medelålders man med kostym.
Marko Pukkinen ser inget nytt för Österbottens del i regeringens rekommendationer. Arkivbild. En medelålders man med kostym. Bild: Yle/Merja Siiril� Direktör,Marko Pukkinen

På torsdagen gav Finlands regering nya rekommendationer för hur coronakrisen ska bekämpas. Men för Österbottens del bjöd de inte på några nyheter.

I Vasa sjukvårdsdistrikt ligger man i den allmänna smittspridningsfasen och enligt regeringen ska man i den fasen bland annat undvika privata tillställningar med över tio personer.

Dessutom kan andra stadiets utbildning skötas på distans vid behov.

– Jag tycker att vi redan har tillämpat de här rekommendationerna i Österbotten, så det är inget nytt, säger Marko Pukkinen, överdirektör på Regionförvaltningsverket i Västra och inre Finland.

Enligt Pukkinen är situationen i Österbotten allvarlig. Nu väntar man att de beslut om begränsningar som har fattats ska få effekt.

– Det kan ta från tio dagar upp till två veckor innan vi vet hur de påverkar.

Kan bli aktuellt med nya begränsningar på kommunnivå

Regionförvaltningsverkens överdirektörer och läkare träffas på fredagen för att diskutera vilken linje man ska hålla i fråga om regeringens nya rekommendationer.

Pukkinen tror inte att rekommendationerna påverkar Österbotten i någon högre grad.

Däremot kan det för enskilda kommuners del bli aktuellt med nya begränsningar. Beslut om det fattas av kommunerna själva.

Den 9 oktober beslöt Regionförvaltningsverket att begränsa antalet deltagare i tillställningar inom Vasa sjukvårdsdistrikt till tio personer fram till den 31 oktober.

Ifall det finns behov kan begränsningen komma att förlängas. Saken utvärderas på nytt i slutet av månaden.

– Vi kan inte fatta något beslut nu, vi måste bara vänta och se hur det går, säger Pukkinen.

Pukkinen hoppas att människor följer de rekommendationer som myndigheterna ger.

– Det är inte bara myndigheternas sak att hantera epidemin.

Läs också