Hoppa till huvudinnehåll

Starka säsongen har fått Mercedes att blicka framåt – utvecklar inte längre årets bil: ”Ett genomtänkt beslut”

Vallteri Bottas svänger in i en kurva, följt av Lewis Hamilton och Max Verstappen.
Vallteri Bottas svänger in i en kurva, följt av Lewis Hamilton och Max Verstappen. Bild: HOCH ZWEI/Pool/COLOMBO IMAGES/ All Over Press Formel 1,Mercedes,Valtteri Bottas

Det kommer att bli en jämnare kamp om segrarna under slutet av säsongen. Det tror man åtminstone inom Mercedes eftersom stallet inte längre utvecklar årets bil. Det här är varför man ser en förändring i prestandan mellan stallen, säger stallchefen Toto Wolff.

Mercedes har dominerat stort den här säsongen och stallet har vunnit nio av säsongens elva tävlingar. Under den senaste tiden har man dock inte varit lika överlägsna som tidigare.

I kvalet på Nürburgring var Max Verstappen bara drygt tre tiondelar långsammare än ettan Valtteri Bottas. Det är den minsta marginalen mellan de båda stallen den här säsongen.

Enligt Mercedes stallchef Toto Wolff finns det en logisk förklaring. Stallet utvecklar inte längre årets bil.

– Vi slutade för länge sedan. Det är ett genomtänkt beslut och det är inte varje säsong som man har råd att stänga boken så snabbt.

– Det sker en del regeländringar till nästa år och därför valde vi att flytta fokus till nästa års bil, säger Wolff i en intervju för Motorsport.

Wolff är därför inte överraskad att Red Bull närmat sig.

– Det här är varför man ser en förändring i prestandan mellan stallen. Vi är alltid starka i början och mitten av säsongen. I slutet av säsongen är det sedan de som fortsätter utveckla, säger han.

Svårare att ta pole position och vinna lopp

Mercedes är på god väg mot att säkra sitt sjunde raka konstruktörsmästerskap, och Lewis Hamilton är nära att tangera Michael Schumachers rekord på sju förartitlar.

Mercedes första chans att säkra konstruktörstiteln kommer i Portugal nästa helg. Stallet har ett försprång på 180 poäng till Red Bull och tar man 40 poäng mer än rivalen är titeln i hamn.

Inom stallet räknar man ändå med att de sista loppen den här säsongen kommer att bli utmanande.

– Jag kan inte komma på ett år när de inte varit på samma nivå som oss i slutet. Om den trenden fortsätter kommer de sista tävlingarna att bli tuffa och det blir svårare att ta pole position och vinna lopp, säger ingenjören Andrew Shovlin.

Läs också