Hoppa till huvudinnehåll

Statistik ljuger inte? I snart tre år har Finland skapat sitt segerrecept – Tim Sparv: "Det där försvarsspelet är vårt dna och fundament"

Tim Sparv och Markku Kanerva firar seger.
Tim Sparv och Markku Kanerva är väldigt nöjda med försvarsspelet. Tim Sparv och Markku Kanerva firar seger. Bild: EPA Finlands herrlandslag i fotboll,Tim Sparv,Markku Kanerva

Finlands mycket, mycket enkla segerrecept: Håll nollan. I snart tre år har det varit en segergaranti. ”Det är så viktigt för oss”, säger Tim Sparv.

Statistik ljuger inte?

Efter snart tre år har fotbollslandslaget skaffat sig tillräckligt med bevis. Finland vet inte hur man spelar oavgjort.

Efter den mållösa träningslandskampen mot Nordmakedonien i mars 2018 – en match som knappast någon annan än förbundskaptenen Markku Kanerva kommer ihåg – har Finland spelat 26 matcher.

Det har aldrig blivit oavgjort. Och i precis varenda vunnen match har Finland hållit nollan.

– Det här är statistik och faktum. När vi försvarar oss väldigt bra så har vi väldigt goda chanser att vinna matchen, säger Kanerva efter den 26:e matchen i rad utan ett kryss.

"Vårt fundament"

Den 26:e raka krysslösa matchen gav den 16:e segern under samma period.

1–0-vinsten hemma mot Irland var inte Finlands bästa spelmässiga insats. Irland gjorde det riktigt knepigt för Finland, men försvaret höll för trycket igen.

– Det där försvarsspelet är vårt dna, vårt fundament, vår grund. Det är alltid därifrån vi börjar och det satt väldigt bra. Sen har vi farliga spelare framåt som kan göra det lilla extra, säger Tim Sparv.

Lukas Hradecky firar med Joona Toivio och Paulus Arajuuri.
Målvakten Lukas Hradecky och mittbackarna Joona Toivio och Paulus Arajuuri bildar en stark treenighet längst bak. Lukas Hradecky firar med Joona Toivio och Paulus Arajuuri. Bild: Lehtikuva Finlands herrlandslag i fotboll,Lukáš Hrádecký

När Yle Sporten frågar Sparv om anledningen till tredje raka segern i Nations League börjar han i en lite oväntad ände.

– Vi börjar lite trött och ofokuserat. Jag tycker också att vi hade en dålig uppvärmning och det var en del av det. Sen jobbar vi oss in matchen, får i gång passningsspelet lite bättre och skapar några lägen.

– Det här var framför allt en mental seger. Att vi hela tiden tror på det – och att vi håller nollan som är så viktigt för oss.

Seriefinal i sista omgången?

Statistiken stöder också Sparvs påstående att landslagets vinnarvilja har växt under Kanervas tid som förbundskapten.

– Vi försöker alltid att utveckla spelet, men det här är resultatidrott. Mot Irland var det lite tungt ibland, men vi har inställningen för att vinna. Vi jobbar mycket för det under samlingarna och sen har vi rätt ledare i laget som håller en hög kravnivå, säger kaptenen.

Finlands fotbollslandslag jublar.
Landslaget är i god form. Finlands fotbollslandslag jublar. Bild: EPA Finlands herrlandslag i fotboll

På podiet tog också Kanerva och Sparv ställning till den irländske förbundskaptenens påstående att Finland känns som ett klubblag.

– Min förre lagkamrat David McGoldrick sa samma sak efter matchen i Dublin. Han tyckte att det såg ut som att vi har spelat tjugo år tillsammans. Det är ett stort erkännande, säger Sparv.

– Och i Dublin hade vi många nya spelare i laget. Vi har byggt den här sammanhållningen och spelarna stöder varandra, säger Kanerva.

Landslaget samlas nästa gång i november. Under den samlingen spelar Finland en landskamp mot Frankrike i Paris och de två sista Nations League-matcherna borta mot Bulgarien och Wales.

Den sista matchen mot Wales kan bli en ren duell om gruppsegern. Wales slog Bulgarien efter ett sent mål på onsdagen och leder gruppen på tio poäng. Finland står på nio poäng. Irland och Bulgarien är avhakade.