Hoppa till huvudinnehåll

Belarus efterlyser oppositionens Svetlana Tichanovskaja – anklagas för att ha äventyrat den nationella säkerheten

Svetlana Tichanovskaja i närbild i samband med hennes första presskonferens i Vilnius efter flykten från Belarus.
Svetlana Tichanovskaja ställde upp i presidentvalet i Belarus efter att hennes man fängslades och därmed blockerades från att ställa upp. Svetlana Tichanovskaja i närbild i samband med hennes första presskonferens i Vilnius efter flykten från Belarus. Bild: imago images/Scanpix Svetlana Tichanovskaja,Belarus,Vilnius,Litauen,frihetskämpar,politisk opposition

I Belarus är oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja numera internationellt efterlyst, rapporterar ryska medier. Hon anklagas för att ha uppmanat till att omkullkasta den konstitutionella ordningen.

Belarusiska utredare meddelade under fredagen att de har bevis på att oppositionsrådet - som Tichanovskaja varit med om att grunda - har agerat i försök att destabilisera landet och skada dess nationella säkerhet.

Straffet kan bli fängelse i upp till fem år i fall hon döms.

– Det här förvånar nog ingen. Det är tydligt att administrationen inte har lagliga sätt att hålla kvar makten på, sa Tichanovskajas talesperson Anna Krasulina.

Massprotesterna fortsätter på helgen

Tichanovskaja flydde till grannlandet Litauen kort efter presidentvalet den 9 augusti, där Aleksandr Lukasjenko utropade sig till vinnare för sjätte gången.

Presidentvalet präglades av valfusk, och oppositionen med Tichanovskaja i spetsen har krävt nyval och att Lukasjenko avsäger sig makten.

Protesterna mot Lukasjenko har nu pågått i två månader, och säkerhetsstyrkorna har gripit fler än 13 000 personer sedan de bröt ut. En del har senare frigetts.

EU har inte erkänt valresultatet, och i Litauen har Tichanovskaja träffat flera EU-ledare som gett henne sitt stöd.

I tisdags meddelade Tichanovskaja att landsomfattande protester bryter ut ifall inte Lukasjenko avgår före 25 oktober. Det efter att myndigheterna hotat att använda vapen mot demonstranterna.

Massprotesterna väntas fortsätta under veckoslutet.

Också efterlyst i Ryssland

Tichanovskaja är också på listan över efterlysta personer i Ryssland. Enligt det ryska inrikesministeriet handlar det om mekanismer som binder Ryssland och Belarus samman i och med det statsförbund som ingicks 1999.

– Våra myndigheter har inga problem med fru Tichanovskaja. Men vi har tydligt fastslagna skyldigheter i enlighet med de förbundsdokument vi skrivit under, och eftersom Belarus efterlyst henne måste vi följa deras krav, sa Kremls talesperson Dmitri Peskov.

Enligt Peskov är det inte fråga om politisk förföljelse.

Ryssland stödjer öppet president Lukasjenko och hans regim.

Källor: Reuters, Tass

Läs också