Hoppa till huvudinnehåll

Coronasmittade Skopjeresenärer hade testat negativt före avfärden från Nordmakedonien

Passagerare vid Åbo flygfält den 11.8.2020.
Hittills har 70 Skopjeresenärer testat positivt för corona. Passagerare vid Åbo flygfält den 11.8.2020. Bild: Yle Åbo flygplats,resenärer

Flera av de resenärer som anlände till Åbo från Skopje för en vecka sedan och som testade positivt för coronaviruset hade testat negativt före avfärden från Nordmakedonien.

Överläkaren Jane Marttila vid Åbo stad säger att fem av de sju coronasmittade passagerarna genomgick coronatest före resan till Finland - och då var provsvaret negativt.

Enligt Marttila är test som utförs i andra länder problematiska, eftersom de kan vara av helt annan kvalitet än de som görs här.

- Alla test är inte nödvändigtvis så exakta som de som görs i Finland. Det går inte att lita på test som görs i avgångslandet till 100 procent.

Förslag stoppades i grundlagsutskottet

Regeringens förslag om en lindring av inresereglerna stötte på patrull i grundlagsutskottet på torsdagen och skickades till ny behandling.

Regeringen hade hoppats att resenärer som kan uppvisa ett högst tre dagar gammalt, negativt coronatest, kunde få komma in i Finland utan karantänspåbud.

Ifall den resande har som avsikt att stanna en kortare tid än tre dygn, skulle det, enligt förslaget, inte finnas behov för karantän eller ett ytterligare coronatest.

Enligt grundlagsutskottet är förslaget ofullständigt och har så stora brister med tanke på de grundläggande rättigheterna att det inte ännu kan diskuteras i riksdagen.

Läs också