Hoppa till huvudinnehåll

"Han ville alltid spelarnas bästa och att laget skulle ta hand om varandra" - så minns handbollsvännerna tränaren Michael "Limba" Lindblom

Michael Lindblom.
Handbollsvännerna minns Michael "Limba" Lindblom med värme. Michael Lindblom. Bild: Yle Pargas IF,michael lindblom

Tidigare i veckan fick vi budet att Pargas IF:s handbollstränare Michael "Limba" Lindblom har gått bort. Lindblom har på många sätt varit betydande för handbollen i hela Åboland.

Juniorhandbollen fick ett uppsving i Pargas då idrottshallen PIUG byggdes på 1980-talet. Jan "Bambu" Eriksson började spela handboll med "Limba" 1983.

- Vi var Limbas första grupp och kanske lite av en provgrupp. Han var en krävande, men bra tränare. Jag minns en träning från 80-talet då vi skulle hoppa på ett ben upp för en brant backe. Det är sådana erfarenheter som var jobbiga då, men som är roliga minnen nu, säger Eriksson.

Det gäller att göra saker och inte skjuta upp dem

Under årens lopp har Eriksson och Lindblom utvecklat en nära vänskap.

- Vi är passionerade människor, kanske lite som ett gammalt gift par. Det var kärlek emellanåt och emellanåt kanske lite strid också. Så är det när man är passionerad för någonting, säger Eriksson.

Eriksson känner att det finns många saker som blev osagt.

- Döden är en punkt, tyvärr. Vi hade planer att han skulle komma till min stuga. Vi skulle sitta ner och prata handboll och kanske Piffens framtid. Det gäller att göra saker man tänker på och inte lämna dem till nästa vecka, säger Eriksson.

Jan "Bambu" Eriksson, handbollssektionens ordförande, PIF, september 2015.
Jan "Bambu" Eriksson saknar sin vän. Jan "Bambu" Eriksson, handbollssektionens ordförande, PIF, september 2015. Bild: Yle bambu eriksson

En tränare med konstiga idéer

Även Robert Åberg lärde känna Lindblom som tränare på 1980-talet. Han minns Lindblom som en tränare med lite annorlunda idéer.

- Han var väldigt ambitiös och hade lite konstiga idéer. Men han ville alltid spelarnas bästa och var väldigt viktig med att laget skulle ta hand om varandra, säger Åberg.

Du sa att han hade lite konstiga idéer, vad betyder det?

- Han var kanske lite före sin tid. Det var inte bara handboll, vi kunde till exempel ha träningsläger på hans stuga. Vi jobbade mycket med lagandan och skrev ner tankar om andra spelare i laget. Tanken var att få ett positivt tänk i laget, säger Åberg.

För Lindblom var det viktigt att spelarna också blev goda vänner. Han satsade även mycket på unga spelare.

"Det är ett stort hål som ska fyllas"

Lindblom har förutom Pargas, även varit tränare i Åbo och han har haft en stor betydelse för handbollen i hela regionen.

- Han har haft en enorm betydelse. De flesta inom handbollen i Åboland har någon gång tränat med honom. Det är en stor tomhet han lämnar efter sig, säger Åberg.

- Det har funnits ett behov av en tränare på hans nivå. Här på slutet var han tränare för FM-serien i Piffen, det finns inte så många tränare på den nivån överlag, säger Eriksson.

Lindblom har alltid ställt upp som tränare, domare eller med annat som behövts inom handbollen.

- Det är ett stort hål som ska fyllas. Det kommer aldrig att kunna fyllas på samma sätt, men vi kommer att fortsätta med en stark handbollskultur i Pargas. Det är en sak Limba var väldigt viktig med, säger Åberg.

Läs också