Hoppa till huvudinnehåll

Mycket coronasymptom i idrottsföreningar i Östnyland - munskydd ändå inget alternativ

Handbollsträning Akilles 2005-födda
Akilles handbollsflickor födda 2005 övade i Idrottshuset samma dag som Borgå stads nya rekommendation för bland annat idrottsföreningar kom. Handbollsträning Akilles 2005-födda Bild: Yle/Stefan Härus idrott,Borgå Akilles,handboll,Borgå,handbollsträning

Antalet nya fall av covid-19 har ökat snabbt också i Borgå och under de senaste dagarna har flera massexponeringar skett - i synnerhet inom idrottsföreningar i regionen.

Borgå stads nya rekommendation är att man i Borgå tillämpar HUS rekommendation för hobbyverksamhet från och med måndag (19.10).

Staden vädjar ändå att rekommendationen följs i mån av möjlighet redan under veckoslutet.

Den nya rekommendationen för hobbyverksamhet gäller idrottsföreningar, kurser vid medborgarinstitut, konstläroanstalter och grupphobbyn.

Rekommenderad gruppstorlek för hobbyer är under 20 personer och alla över 15 år som deltar i en hobbyverksamhet uppmanas bära munskydd.

Munskydd, visst, men bara ibland

Akilles handbollssektions verksamhetsledare, Ron Liljendal, säger att munskydd i viss mån är okej också inom idrott.

- Vi har redan tidigare rekommenderat att man använder munskydd då man kommer till träningar och matcher. Under själva spelets gång går de förstås inte att använda, säger Liljendal.

De flesta lagsporter är kontaktsporter. Munskydd på spelplan skulle därför inte betyda så mycket.

- Tvärtom blir det svårare att spela och tyngre att andas och dessutom hålls de inte på då man spelar, säger Liljendal.

En man i svart munktröja står framför en idrottshall.
Akilles handbollssektions verksamhetsledare Ron Liljendal. En man i svart munktröja står framför en idrottshall. Bild: Yle/Rebecka Svedberg Borgå,handboll,Borgå Akilles,Ron Liljendal

Gränsen går vid munskydden

En annan av stadens rekommendationer är att stora kultur- och idrottsevenemang, såsom utställningar, konserter och idrottsturneringar inte arrangeras - underförstått mindre matcher är okej.

- Vi har ju möjlighet att strömma matcher men till exempel tycker jag att det är okej att föräldrar följer matcher med förutsättning att de har munskydd, säger Liljendal.

Längre än så är inte Ron Liljendal beredd att sträcka sig. Gränsen går vid munskydden.

- Jag tror inte att det går att komma längre än så. I så fall skulle hela idrottssektorn behöva stängas ner och det är inte ett alternativ som är bra för någon, säger Liljendal.

Enligt Ron Liljendal är det också viktigt att komma ihåg att inte dyka upp sjuk eller med symptom till matcher och träningar.

Tränaren Christian Lindblad & spelaren Ronja Berntzen (kapten 2005)
Tränaren Christian Lindblad och spelaren och kaptenen Ronja Berntzen. Tränaren Christian Lindblad & spelaren Ronja Berntzen (kapten 2005) Bild: Yle/Stefan Härus handboll,Borgå Akilles,idrott,ronja berntzen

Är man sjuk bör man vara hemma

Att inte dyka upp sjuk till träningar och matcher skriver Akilles- tränaren Christian Lindblad under. Han tränar handbollsflickor födda 2005.

- Nog är det ju fakta att så länge alla bär sitt eget ansvar och inte kommer sjuka eller flunsiga till träningarna så kommer man jättelångt med redan bara det, säger Lindblad.

Ronja Berntzen är kapten för handbollsflickorna och älskar att sporta.

- Jag måste nog erkänna att jag före coronan kom till träningarna fast jag kanske hade små förkylningssymptom. Nu är det ju jätteviktigt att man inte gör så. Bara en liten nysning kan ju sprida sig jättemycket, säger Berntzen.

Det här med munskydd då? Hur skulle det sitta på träningar och matcher?

- Det är svårt i träningssituationer och hopplöst i matcher. I den spanska ligan har de använts under matcher, men det slutade med att alla spelare drog ner dem. Blir det mer än en rekommendation så slutar vi nog träna hellre, säger Lindblad.

- Det skulle nog kännas lite konstigt att spela med munskydd. Handboll är en kontaktsport, så smittspridningen är ändå omöjlig att förhindra. Däremot är det bra om publiken har munskydd, säger spelaren Ronja Berntzen.