Hoppa till huvudinnehåll

Purmo blir Pedersnäs i spännande audiodrama: "Det var som att allt vi hittat på har utspelat sig här"

Tre personer i uterum.
Skådespelaren Joel Forsbacka och manusförfattarna Emma Janke och Laura Wihlborg. Tre personer i uterum. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist Purmo,Pedersöre,Audiodrama

En ny Svenska Yle audiodramaserie spelas in i Purmo i Pedersöre. Bakom dramaserien ligger rikssvenska audioproffsen Emma Janke och Laura Wihlborg, som utmanats av att dramat till stor del går på dialekt.

Svenska Yle sökte en spänningsaudioserie och Emma Janke och Laura Wihlborg hade en idé som omformades till att passa Österbotten.

Audiodramat är uppdelat i sex avsnitt och utspelar sig på den fiktiva orten Pedersnäs som påminner en hel del om Purmo.

- När vi väl kom till Purmo kände vi direkt att det här är Pedersnäs, och det passade väl ihop med vår fiktion. Det var detaljer som stämde bra överens med det vi hittade på, så det kändes helt rätt, konstaterar Wihlborg.

Vi har spelat in på affären och på Uffes restaurang och då är det som att verkligheten och fiktionen går ihop lite

Serien är gjord som en mokumentär, det vill säga att det låter som en dokumentär men det är fiktion. Den svenska duon ville att allt skulle kännas autentiskt.

- Det känns som att allt som vi har hittat på har utspelat sig på den här platsen. Vi har spelat in på affären och på Uffes restaurang och då är det som att verkligheten och fiktionen går ihop lite, säger Janke.

Österbottning i huvudrollen

Rikssvenska Wihlborg och Janke fungerar som manusförfattare, regissörer och producenter för serien. Men i huvudrollen hittas en österbottning.

- Jag blev castad på vanligt vis. Skickade intresseanmälan, gjorde en audition och fick ett jobb. Det söktes efter en ung man med mitt ursprung med österbottniska rötter, säger Joel Forsbacka.

Skådespelaren Forsbacka är ursprungligen från Nykarleby och gör huvudrollen Simon, som nystar upp vad som egentligen hände hans syster som dog under oklara omständigheter för 10 år sedan.

- Han söker sig till orten där hon bodde då och forskar i tiden innan hennes död. Han träffar olika människor från hennes omgivning och hamnar in på olika spår.

Tre personer spelar in ljud med mikrofon.
Tre personer spelar in ljud med mikrofon. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist Purmo,Pedersöre,Audiodrama

Dialekten utmanande för de rikssvenska manusförfattarna

En stor del av audiodramat går på dialekt, vilket stundvis har varit utmanande för de rikssvenska manusförfattarna.

- Det har fungerat bra, men under vissa inspelningar har jag inte riktigt fattat vad som sägs i en scen, säger Wihlborg.

Under vissa inspelningar har jag inte riktigt fattat vad som sägs i en scen

- Vi skådespelare läser den svenska texten och gör dialekt av den. I en replik stod det ”ofta” eller ”mycket” och skådespelaren jag spelade med sa ”tökelt”, förklarar Forsbacka.

Utöver skådespelarna har även lokala förmågor fått delta i serien. Bland andra Ulf Hagman som driver restaurangen Uffes restaurang.

- Han har spelat rollen som en av dem som jobbar på restaurangen och hjälper Simon vidare i sökandet efter sanningen om den döda systern, säger Janke.

- Det har varit roligt att jobba med många människor som man stöter på och som finns här i lokalsamhället.

Läs också