Hoppa till huvudinnehåll

USA: Debatten som aldrig blev av resulterade i tv-krock – Trump och Biden grillades samtidigt i varsin utfrågning på olika tv-kanaler

Donald Trump hade åkt till Miami för att delta i NBC:s utfrågning. NBC har fått kritik för beslutet att sända utfrågningen samtidigt som ABC redan hade beslutat att ordna utfrågningen med Joe Biden.
NBC har fått kritik för beslutet att sända utfrågningen med Trump samtidigt som ABC redan hade beslutat att ordna utfrågningen med Biden. Donald Trump hade åkt till Miami för att delta i NBC:s utfrågning. NBC har fått kritik för beslutet att sända utfrågningen samtidigt som ABC redan hade beslutat att ordna utfrågningen med Joe Biden. Bild: AFP / Lehtikuva Donald Trump

Det som borde ha blivit en andra tv-duell mellan presidentkandidaterna Donald Trump och Joe Biden blev i stället två separata tv-uppträdanden – vid exakt samma tidpunkt på torsdag kväll.

Trump och Biden skulle ursprungligen mötas i sin andra gemensamma tv-debatt torsdagen den 15 oktober, men debatten ställdes in.

Händelseförloppet började med att Trump testade positivt för coronaviruset några dagar efter den första debatten.

Det fick debattarrangörerna att av hälsoskäl besluta att följande debatt sker virtuellt, vilket Trump snabbt sa att han vägrar ställa upp på.

Då meddelade Joe Biden att han i stället ordnar ett eget evenemang där han svarar på väljarfrågor, varefter Trump uppgav att han tänker ordna en liknande utfrågning vid samma tidpunkt som Biden.

Sagt och gjort.

Trumps utfrågning från Miami i Florida sändes på torsdag kväll av tv-kanalen NBC News, medan Bidens evenemang, i Philadelphia, sändes av ABC News.

Trump om sin coronahantering: "Vi har gjort ett strålande jobb"

Trumps evenemang började med ett intensivt meningsutbyte om coronapandemin.

Moderatorn Savanna Guthrie pressade Trump på om han tog ett coronatest innan den förra debatten med Joe Biden i Ohio – ett krav från debattarrangörerna – men Trump gav inget direkt svar på frågan.

– Kanske tog jag ett test, kanske inte, sa Trump men svarade senare att han “troligen tog ett test” och uppmanade moderatorn att fråga presidentens läkarteam om saken.

Några dagar senare testade Trump positivt, vilket ledde till att kandidaterna inte möttes på samma scen denna gång.

Ett par Biden-anhängare som kommit för att demonstrera mot Trump till Miami greps.
Ett par Biden-anhängare som kommit för att demonstrera mot Trump till Miami greps. Ett par Biden-anhängare som kommit för att demonstrera mot Trump till Miami greps. Bild: AFP / Lehtikuva gripande

Trump pressades än en gång på USA:s dystra coronasiffror – en högre dödssiffra per invånare än i de flesta andra stora länder – men presidenten sa att “vi gjort ett strålande jobb” och påstod att landet är på väg ut ur pandemin, trots att statistiken talar ett annat språk.

Den senaste veckan har USA, som i dag testar betydligt fler invånare än i våras, registrerat i medeltal över nya 50 000 smittfall per dag.

Trump upprepade också löftet om att ett coronavaccin snart finns att tillgå och påpekade att coronakurvorna nu ökar också i andra länder, till exempel i Europa.

Trump tonade ner sina skulder: "En liten del av hela min egendom"

Trumps fick också en fråga om hur stora skulder han har, efter att tidningen New York Times granskning låtit förstå att presidenten har över 400 miljoner dollar i skulder.

Trump hävdade att tidningen fått hans skatteuppgifter på olaglig väg och sa att skulderna är en biprodukt av hans affärsverksamhet inom fastighetsbranschen.

– Stämmer det att du har skulder på 400 miljoner dollar, frågade moderatorn Guthrie.

– Det jag säger är att det motsvarar en liten procent av min egendom, svarade Trump.

Trump var ofta på defensiven i utfrågningen, där frågor från Miamipubliken varvades med rappa frågebatterier från moderatorn.

En anhängare till Trump som kommit till det konstmuseum i Miami där NBC:s utfrågning av Trump ordnades. Anhängaren bar en Proud Boys-skjorta. Proud Boys är en högerextrem och nynazistisk rörelse som Trump tidigare inte velat fördöma.
En anhängare till Trump som kommit till det konstmuseum i Miami där NBC:s utfrågning av Trump ordnades. Anhängaren bar en Proud Boys-skjorta. Proud Boys är en högerextrem och nynazistisk rörelse som Trump tidigare inte velat fördöma. En anhängare till Trump som kommit till det konstmuseum i Miami där NBC:s utfrågning av Trump ordnades. Anhängaren bar en Proud Boys-skjorta. Proud Boys är en högerextrem och nynazistisk rörelse som Trump tidigare inte velat fördöma. Bild: AFP / Lehtikuva Proud Boys

Trump pressades också på sitt twitterbeteende och fick frågan om varför han delat ett inlägg som innehöll falsk information från konspirationsnätverket Qanon. Tweeten lät förstå att demokraterna är en satanistisk kult som förordar pedofili.

– Jag vet inget om Qanon, svarade Trump och tillade att han vet att “de är starkt emot pedofili”.

Trump fick återigen frågan om han tar avstånd från vit makt-organisationer, vilket han sa att han gjorde.

Trump om hälsovården: Vi ska ersätta Obamacare med “något mycket bättre”

En publikfråga handlade om hur Trump tänker minska på hälsovårdskostnader, varvid Trump svarade att han tänker “avskaffa och ersätta” hälsovårdsreformen Obamacare – en målsättning som Trump och de flesta republikaner haft länge.

Trump kunde inte erbjuda detaljer för sin alternativa plan, men sa att han avskaffat det så kallade individuella mandatet i Obamacare, en slags rättslig påföljd för dem som inte väljer att ta sjukförsäkring som enligt Trump är den sämsta aspekten i reformen.

President Trump pratade en stund med publiken när NBC:s utfrågning var över.
President Trump pratade en stund med publiken när NBC:s utfrågning var över. President Trump pratade en stund med publiken när NBC:s utfrågning var över. Bild: AFP / Lehtikuva Donald Trump

Trump sa också att han tänker bevara vårdgarantier för amerikaner som behöver vård för redan existerande sjukdomar, även om Trumpadministrationen bett landets högsta domstol att upphäva Obamacare som för tillfället garanterar samma skydd.

En knapp majoritet av amerikanerna säger att de stöder Obamacare, men åsikterna varierar skarpt beroende på partitillhörighet, då demokraterna gillar reformen medan de flesta republikaner motsätter sig den.

Presidenten fick återigen frågan om han tänker acceptera valresultatet och jobba för en fredlig maktöverföring, varvid presidenten klagade över Rysslandsutredningen och påstod att det varit demokraterna som försökt sabotera hans presidentskap.

– Svaret är ja, men jag vill ha ett ärligt val och när jag ser tusentals valsedlar kasseras och slängas och de råkar ha mitt namn på sig, så är jag inte nöjd, svarade Trump efter att ha pressats på ett svar.

Trump halkar efter Biden i opinionsmätningarna men förutspådde en “stor, vacker röd våg” på valkvällen. Den röda färgen symboliserar republikanerna i amerikansk valretorik.

Presidenten gav ett energiskt intryck, trots att han nyligen genomlevt covid-19.

Joe Biden: "Trump försummade chanser"

Joe Biden kritiserade i sin utfrågning återigen Trump för coronahanteringen och anklagade presidenten för att stänga den federala avdelningen för pandemibekämpning som Obamaadministrationen inrättat.

– Han försummade chanser och sa saker som inte var sant, svarade Biden om Trumps coronarespons på en publikfråga.

Utfrågningen av Joe Biden på ABC modererades av George Stephanopoulos ( i bakgrunden).
Utfrågningen av Joe Biden på ABC modererades av George Stephanopoulos ( i bakgrunden). Utfrågningen av Joe Biden på ABC modererades av George Stephanopoulos ( i bakgrunden). Bild: AFP / Lehtikuva Joe Biden

Biden hänvisade till en tidningsartikel han skrev i januari där han varnade om hotet från pandemin och nämnde att han började använda munskydd i mars och slutade ordna stora kampanjevenemang när viruset slog ner.

Biden sa att han tänker göra “allt som krävs” för att kväsa pandemin ifall han väljs till president. Bland exemplen nämnde han en “nationell testningsstrategi”, ett federalt påbud om att bära munskydd och nya nedstängningar ifall experter rekommenderar dem.

Biden om brottslagstiftningen från 1994: “Ett misstag”

Biden har ofta pressats för brottslagstiftningen från år 1994, en lag som han själv var med om att driva igenom och som anses ha bidragit till massinspärrningsvågen i USA och som slagit särskilt hårt mot afroamerikaner.

Biden försvarade lagen när han frågades om saken, men sa att delar av den inte implementerades på rätt sätt av enskilda delstater.

När han pressades på temat sa han att lagen “var ett misstag” och att rasproblematiken i dagens USA ser annorlunda ut.

Biden vidhöll också sitt försvar för poliskåren men sa att han efterlyser mer fortbildning inom polisen.

Biden lovade besked om högsta domstolen före valdagen

De senaste veckorna har Biden också pressats på sin syn på högsta domstolens sammansättning och om han är redo att expandera domstolen – det vill säga öka antalet domare – ifall demokraterna har makten efter valet.

Hittills har Biden undvikit att ge ett svar på frågan som väcker stor diskussion bland demokraterna. Många av dem är förargade över republikanernas iver över att utnämna en ny domare, den konservativa Amy Coney Barrett, innan valet.

Vissa av dem har kastat fram tanken om att demokraterna kunde utöka antalet domare och utnämna egna domarkandidater med en mer liberal syn på konstitutionen, för att uppväga den konservativa majoriteten.

Joe Biden lovade ge besked före valet om huruvida han vill utöka antalet domare i Högsta domstolen.
Joe Biden lovade ge besked före valet om huruvida han vill utöka antalet domare i Högsta domstolen. Joe Biden lovade ge besked före valet om huruvida han vill utöka antalet domare i Högsta domstolen. Bild: AFP / Lehtikuva Joe Biden

Nu frågades Biden om han anser att väljarna har rätt att veta var han står i frågan.

– De har rätt att veta min åsikt innan de röstar, svarade Biden när han pressades av moderatorn George Stephanopoulos, och preciserade att han tänker ge ett besked innan valdagen.

Bidens utfrågning framskred i ett långsammare tempo än Trumps och den tidigare vicepresidenten tog ofta en lång tid på sig att svara på frågor.

Lyssna på serien USA och Trump - mot valet 2020
om viktiga teman inför valet i november.
Här om det som kännetecknar Joe Biden


Och här det som kan hända på valnatten