Hoppa till huvudinnehåll

Brand i studenthuset Kåren i Åbo släcktes vid midnatt – hela byggnaden har drabbats av rökskador

Polis och räddningspersonal utanför Kåren i Åbo.
Släckningsarbetet avslutades vid midnatt. Polis och räddningspersonal utanför Kåren i Åbo. Bild: Sara Silvennoinen Åbo,bränder,Kåren

Klockan 20 fick räddningsverket larm om eldsvåda på studenthuset Kåren i Åbo. Släckningsarbetet avslutades vid midnatt.

Den del av Tavastgatan som går mellan Nylandsgatan och Kaskisbacken stängdes av för all biltrafik.

På trottoaren mitt emot Kåren hade de evakuerade samlats, tillsammans med andra åskådare, för att se på släckningsarbetet. Inga personskador hade inträffat.

För de som behöver det hade alternativa övernattningsmöjligheter ordnats av Åbo stads socialförvaltning. På plats fanns också en buss för att hålla de evakuerade varma.

Brandbil med stege står utanför Kåren i Åbo.
Räddningsverket larmades efter klockan 20. Brandbil med stege står utanför Kåren i Åbo. Bild: Yle/ David Fagerudd Kåren,Åbo,kåren i åbo

Enligt den jourhavande brandmästaren startade branden från ett elskåp i en av Kårens matsalar och spred sig vidare till andra våningar och utrymmen.

– Det är frågan om ett mycket gammalt hus och därför är det utmanande att släcka då elden sprider sig mellan husets våningar, säger Marko Virolainen som är jourhavande brandmästare till Svenska Yle.

Personer står utanför Kåren i Åbo. I bakgrunden en brandbil.
Läget var lugnt 00.30-tiden på natten. Personer står utanför Kåren i Åbo. I bakgrunden en brandbil. Bild: Sara Silvennoinen Åbo,bränder,Kåren

Branden, som Virolainen beskriver som allvarlig, släcktes vid midnatt, men arbetet fortsätter. Hela byggnaden har drabbats av rökskador.

Matsalen och studentkårens gemensamma rymmen har också fått vattenskador. En till två lägenheter har fått brandskador enligt Turun Sanomats uppgifter.

De som bor i byggnaden får under söndagen komma för att hämta sina saker.

Brandens ursprung har korrigerats den 18 oktober klockan 00.50, artikeln har uppdaterats med nya uppgifter morgonen 18.10.

Läs också