Hoppa till huvudinnehåll

Familjeterapeut: Skjut inte upp problemen tills coronakrisen är över

Medelålders man iklädd keps, jacka och halsduk står på gata och tittar in i kameran.
Familjepsykoterapeut Heikki Kurkiala. Medelålders man iklädd keps, jacka och halsduk står på gata och tittar in i kameran. Bild: Yle/Markus Bergfors familjeterapeuter,psykoterapeuter,Vasa,Österbotten,heikki kurkiala

Isoleringen med nära och kära på grund av coronakrisen kan lyfta fram problem i relationerna som tidigare legat under ytan, enligt familjepsykoterapeuten Heikki Kurkiala. Prata med varandra om vad som är viktigt för en och visa nyfikenhet för den andra, är hans råd.

Coronapandemin påverkar mångas mentala hälsa och nu när coronarestriktionerna blivit striktare igen och många kan vara isolerade ensamma eller tillsammans med partner och barn, kan det tära på både det egna psykiska måendet och på ens relationer.

Hur ska man då ta sig igenom det här, när höstmörkret dessutom tränger sig på?

Enligt familjepsykoterapeuten Heikki Kurkiala i Vasa, är det en utmaning. Men han säger att man måste försöka tänka positivt framåt och försöka hitta livsinnehåll i det lilla. Som att ta upp en gammal hobby.

- Man kan fundera på vad man har tyckt om att göra tidigare. Många vuxna tappar bort intressen, sådana som kanske inte kräver så mycket socialt. Någon av mina klienter har börjat sticka och någon har börjat måla och rita.

Pandemin har pågått ganska länge redan och ingen vet hur länge den kommer att pågå, hur ska man förhålla sig till ovissheten om framtiden?

- På något sätt måste man gilla läget och inse att det här ändå är tillfälligt, att det kommer att ta slut. Och så försöka att inte varje dag bara fokusera på coronan. Vi är väldigt fixerade vid det, men det skulle vara bra att öppna upp för annat också.

Bokningar för parterapi ökade efter sommaren

Coronakrisen har också synts i Kurkialas vardag. I mars blev det en tydlig nedgång i antalet klienter, vilket höll i sig under sommaren, men i mitten av augusti såg Kurkiala en markant ökning igen.

Då fick han framför allt bokningar för parterapi. Kurkiala menar att coronakrisen inte direkt skapat nya problem, men att kommunikationsproblem som funnits under ytan nu kan ha bubblat upp.

- När man är tillsammans under samma tak, vecka efter vecka, blir det synligt det man annars dolt bakom vardagens Familjen Ab-projektet. Plötsligt blir det tydligt: ”Vi har inte pratat med varandra på flera år egentligen”, säger Kurkiala.

- Det här kan förstås leda till att man öppnar upp ögonen på ett sätt som kan vara positivt, men inte alltid. Också de jobbiga sakerna blir synliga.

När man är tillsammans under samma tak, vecka efter vecka, blir det synligt det man annars dolt bakom vardagens Familjen Ab-projektet

Det enkla, men samtidigt svåra rådet Kurkiala vill ge i den situationen är att kommunicera med varandra.

- Prata med varandra om vad som är viktigt för en och visa nyfikenhet för den andra. Ofta i början av parförhållandet kan man ha en väldigt stor nyfikenhet inför den andra om vad den tänker, tycker och drömmer om. I vardagsförhållandet kan det sen försvinna.

- Ta också upp sådant som känns jobbigt. I bästa fall kan en sådan här kris leda till att man närmar sig varandra, och det tror jag många också har gjort.

Kan man inte tänka att även ens relationer är i något slags undantagstillstånd nu och ta itu med saker efter krisen?

- Det beror på många olika omständigheter. Det gäller att ta sig igenom den här krisen, stödja barnen i distansstudier och allt sånt. Men att skjuta upp saker… det är det människor ofta gör. Man tänker att det kommer en tid när det är bättre att ta upp problem. Inte nu till helgen, för då förstörs helgen, inte nu till semestern och så vidare.

- Egentligen tycker jag att man ska ta upp saker som känns viktiga att reda ut när de känns så och inte skjuta upp det till en obestämd framtid. Tiden när det känns lämpligt kanske aldrig kommer, utan det kan bli en djupare kris och bristen på kommunikation gör att man fjärmas från varann så att det blir svårt att hitta tillbaka, säger Kurkiala.

Ensamheten blottläggs också av pandemin

Att vara isolerad tillsammans med någon kan vara påfrestande, men att leva ensam kan under en kris vara ännu mer utmanande.

- En kris blottlägger också vad man har för nätverk runt sig. Vad finns där ifall jag blir arbetslös, har jag vänner att prata med. En del har ju inte det och det är väldigt besvärligt.

- Ensamheten är ett stort problem som kan leda till psykisk ohälsa. Det är inte lätt att ge råd till någon som är ensam nu när man inte kan gå ut och träffa folk.

Det är oerhört viktigt att vara aktiv och se till att man har kontakt och tänker på gamla vänner och anhöriga som man kan ana är väldigt ensamma

Kurkiala påpekar däremot att folk som inte är ensamma kan tänka på om det finns ensamma människor i ens omgivning.

- Det är oerhört viktigt att vara aktiv och se till att man har kontakt och tänker på gamla vänner och anhöriga som man kan ana är väldigt ensamma.

När ska man söka hjälp utifrån?

- När det känns som att man inte kommer ur det själv, att man hamnar i en återvändsgränd med sin problematik. Det gäller både som individ och i ett parförhållande eller familj.

- Många par som kommer till mig säger att alla gräl är exakt likadana. Man skulle kunna ha en bandspelare som man trycker på för att man har fastnat i det. Då är det kanske läge att söka hjälp utifrån så att man kan öppna upp det för att hitta vägar förbi det.