Hoppa till huvudinnehåll

Första snön har fallit i Lappland – det kan snöa också i söder på måndag

Ensilumi Joensuun Heinävaarassa 4. lokakuuta 2019.
Det kan vara halt på vägarna på somliga håll i landet under de kommande dagarna. Ensilumi Joensuun Heinävaarassa 4. lokakuuta 2019. Bild: Ismo Pekkarinen / All Over Press snöfall,snö,slask,vinter,is,trafik

Höstens första snö har fallit i Lappland i natt enligt Meteorologiska institutet. I söder är det däremot upp till 10 grader varmt, men enligt Forecas prognos kan det snöa också i söder på måndag.

Förbered dig, vintern kommer.

Under natten har den här vinterns första snö fallit. Meteorologiska institutet uppger för STT att orter som Kuusamo och Kittilä hade ett vitt täcke på marken under morgonen.

Mest snö fanns vid väderstationen i Näkkälä i Enontekis, nio centimeter.

Och det kommer mera. Enligt både Forecas och Meteorologiska institutets prognoser kan ett upp till 15 centimeter tjockt snötäcke lägga sig över marken i Lappland under lördagen.

Allmänt snöfall eller blötsnö är att vänta i Lappland i dag enligt Meteorologiska institutet. Till en början rör sig snötäcket främst över mellersta och norra Lappland, men mot kvällen väntas regnet i södra Lappland bytas ut mot snö.

Det är mellan 0 och 7 grader i norr i dag, på natten mellan -5 och +2 grader.

Snö också i söder?

I landets södra och mellersta delar är det däremot mellan 5 och 10 grader varmt, i natt mellan 0 och +5 grader. I Österbotten kan det bli några köldgrader.

Det kan snöa också lokalt i landets mellersta delar på söndag enligt Foreca. Under söndagen sjunker temperaturen till 1–5 grader i landets mellersta och södra delar.

Enligt Foreca kan det under natten till måndagen snöa också i söder, speciellt i väster. Det kan på många håll vara halt på vägarna.

Artikeln uppdaterad kl. 11.10 med information om att första snön har fallit.