Hoppa till huvudinnehåll

Österrikes och Belgiens utrikesministrar smittade av coronaviruset – kan ha smittats på EU-möte i måndags där utrikesminister Haavisto deltog

Österrikes utrikesminister Alexander Schallenberg.
Österrikes utrikesminister Alexander Schallenberg har testat positivt för coronaviruset, men har inga symtom. Österrikes utrikesminister Alexander Schallenberg. Bild: imago images/photonews.at/ All Over Press Alexander Schallenberg

Österrikes utrikesminister Alexander Schallenberg har testat positivt för coronaviruset. Enligt en talesperson kan han ha smittats i Luxemburg på måndagen.

Också Belgiens utrikesminister Sophie Wilmès, som medverkade i samma möte i Luxemburg, har testat positivt för coronaviruset.

Wilmés har isolerat sig och uppgav tidigare att att hon har covidliknande symtom.

Enligt en talesperson har Schallenberg inga symtom på viruset och smittan upptäcktes i samband med ett rutintest.

Schallenberg och Wilmés deltog i ett möte med övriga EU-utrikesministrar i Luxemburg på måndagen, bland dem Pekka Haavisto, och det är där de kan ha smittats.

Yle Uutiset har inte nått Haavistos talesperson för en kommentar. Det är med andra ord oklart om Haavisto har varit i närkontakt med utrikesministrarna.

Schellenberg har också deltagit i ett möte med den österrikiske regeringen på onsdagen. Alla ministrar kommer därför att testas för coronaviruset under lördagen, säger ministerns talesperson.

Artikeln har uppdaterats den 17 oktober klockan 16.30 med information om att också Belgiens utrikesminister testat positivt för coronaviruset.

Källor: Reuters, Yle