Hoppa till huvudinnehåll

USA:s Högsta domstol behandlar Trumps planer på att inte inkludera papperslösa i folkräkningen

Trump puhuu parvekkeella mikrofoniin nostaen oikeaa kättään. Hänellä on tummansininen puku ja vinoraidallinen kravatti.
President Donald Trump vill inte inkludera papperslösa, exempelvis invandrare, i folkräkningen. Trump puhuu parvekkeella mikrofoniin nostaen oikeaa kättään. Hänellä on tummansininen puku ja vinoraidallinen kravatti. Bild: Erin Scott / Pool / EPA Donald Trump,USA:s president,Vita huset,Washington (DC)

Alla som befinner sig i USA ska räknas med i folkräkningen enligt grundlagen – trots det vill president Donald Trump lämna papperslösa utanför folkräkningen. Nu ska högsta domstolen behandla Trumps planer.

Papperslösa har alltid tidigare räknats med i statistiken. Folkräkningen, som görs vart tionde år i landet, ligger som grund för hur representanthusets ledamöter och andra demokratiskt valda representanter fördelas.

Högsta domstolen har på fredagen gått med på att behandla Trumps strategi i frågan, rapporterar bland annat nyhetsbyrån AP och tidningen Washington Post.

Enligt tidningen bedömde en panel som består av tre New York-domare för en månad sedan Trumps planer som "olagligt maktmissbruk".

Att inte räkna med papperslösa kan leda till att den politiska makten skiftar och att flera miljarder dollar i federala medel flyttar från urbana delstater med stor invandringsbefolkning till områden på landsbygden med mer republikanska intressen.

Lägre domstolar har redan tidigare avvisat Trumps krav på att man inte räknar papperslösa.

"Varenda en människa ska räknas med i folkräkningen"

I fjol planerade Trumpadministrationen att lägga till en fråga om medborgarskap i folkräkningsformulären, en plan som avvisades av Högsta domstolen. Experter sade då att det här skulle avskräcka såväl lagliga som papperslösa invandrare.

– President Trump har ett flertal gånger försökt, och misslyckats, med att göra folkräkningen till ett vapen i sina attacker mot invandrarsamhällen. Högsta domstolen avvisade hans försök i fjol och borde göra det igen, säger advokaten Dale Ho vid den ideella föreningen American Civil Liberties Union.

– Varenda en människa ska räknas med i folkräkningen, och varenda en ska representeras i kongressen.

Högsta domstolen gav Trump rätt att avbryta den pågående folkräkningen i förtid

Tidigare i veckan gav landets Högsta domstol Trump rätt att avbryta den pågående folkräkningen i förtid före årets slut.

Folkräkningen har på många sätt skapat debatt i USA. Demokraterna och kritiker fruktar att minoriteter blir underrepresenterade om folkräkningen stoppas alltför tidigt. Debatten har också att göra med de konservativa domarna i Högsta domstolen.

Frågan har också blivit kontroversiell i fråga om ledamöterna i USA:s representanthus. De väljs med två års mellanrum och fördelningen är proportionell efter delstaternas folkmängd. Fördelningen baserar sig på alla invånare, oavsett status.

Källor: AP, Washington Post