Hoppa till huvudinnehåll

Vasa tystnade då coronavågen slog till

Med sitt höga incidenstal har Vasa stad ofrivilligt fått titeln Finlands coronahuvudstad. Sjukvårdsdistrikten i grannlandskapen avråder invånarna från att resa till staden. Strikta restriktioner tvingar restauranger, teatrar och skolor att stänga sina dörrar.

För näringslivet har den kraftiga ökningen av antalet coronafall i Vasa fått stora konsekvenser. I centrum lyser kunderna med sin frånvaro. Potentiella kunder väljer att stanna hemma och handla på nätet istället för att gå till butiken.

Läget är mycket illa. Höstlovet är en av våra viktigaste veckor då familjerna är ute och rör på sig, men nu är situationen katastrofal. Så katastrofal att det eventuellt finns dörrar som inte kommer att öppna igen.― Max Jansson, vd Visit Vasa

Det är viktigt att vi följer restriktionerna. Men vi måste också använda vår närservice och handla lokalt och inte bara på nätet. Om vi inte gör det kan servicen vi är vana med försvinna för gott.― Max Jansson

Då incidenstalet i Vasa sköt i höjden började många tala om Vasa som Finlands coronahuvudstad. Det är en titel Visit Vasas vd Max Jansson mer än gärna skulle vilja bli av med.

Jag blev jävligt förbannad då jag hörde det första gången. Ordet gjorde att jag kände mig som spetälsk i Tammerfors förra veckan. Vi har en huvudstad och en pandemi. Vi ska inte blanda ihop ord på det här sättet. Det hjälper ingen.― Max Jansson

Rea men inga kunder.

Coronaläget i Vasa har också varit ett hårt slag mot kulturbranschen. Bland annat Wasa teater, Vasa stadsteater och kulturskafferiet Ritz har stängt sina dörrar i alla fall fram till den sista oktober.

Det är en underlig känsla. Vi har haft tre premiärer i september och borde nu spela för fullt, men hela huset är tyst.― Marit Berndtson, admininstrativ chef på Wasa Teater

Teaterhusen har under hösten följt strikta säkerhetsarrangemang för att göra det tryggt för personal och publik. En av de största åtgärderna var att ta bort hälften av sittplatserna i salongen och i ett slag halvera publiken.

Det känns mycket ledsamt. Vi har satt ner mycket jobb på att göra det tryggt att gå på teater. Det finns inte ett enda fall som kan spåras tillbaka till teatern men ändå har vi inget annat alternativ än att stänga som läget är nu. Vi måste alla tillsammans göra vårt yttersta för att få ner smittspridningen. Då kunde vi kanske få spela igen.― Marit Berndtson
Det är redan nu fråga om en ekonomisk katastrof.― Marit Berndtson

Vid flera skolor runt om i Österbotten har man nu bekräftade fall av coronasmitta och elever sitter i karantän. På grund av läget valde många skolor att förlänga höstlovet. I Vasa blir det distansundervisning för eleverna i årskurserna 7-9 fram till den 25 oktober. Också gymnasieeleverna studerar på distans.

Vikinga skola i Vasa, Korsholms högstadium och Sursik skola i Pedersöre och Kvevlax lärcenter är bara några exempel på skolor där man haft fall av coronasmitta de senaste veckorna.

På fredag gick Österbottens coronasamordningsgrupp ut med en stark rekommendation om att alla högstadielever i Österbotten ska börja bära munskydd i skolan.

På våren var det ljus och fint och vi hade sommaren att se fram emot. Nu blir det bara mörkare och mörkare. På våren visste vi att sommarlovet kommer emot men nu vet vi inte vad som väntar efter höstlovet.― Bernt Klockars, rektor för Vasa övningsskola
I ett klassrum kan du genast läsa av vad som går hem och vad som inte funkar. Den biten försvinner då man jobbar på distans. Jag önskar att den här perioden av distansundervisning inte blir lång men vi har inget annat val än att följa med situationen och se hur den utvecklas.― Bernt Klockars

Den stora oron inom Vasa sjukvårdsdistrikt är att smittan ska ta sig in på äldreboenden. Många av de som nu blivit sjuka är unga vuxna som fått relativt lindriga symtom. Om smittan får fotfäste bland riskgrupperna kan följderna bli mycket allvarliga.

I veckan kom nyheten om att Kårkullas seniorboende i Vasa sätts i karantän efter coronasmitta. På fredag stod det klart att en person vid seniorboendet Bostället i Närpes också har smittats av coronaviruset.

Fram till den 31 oktober begränsas besök på Vasa stads boendeenheter inom familjeservicen och det sociala arbetet. Endast de mest närstående välkomnas, och de bör bära munskydd under hela besöket.

Fylgia i Vasa är stängt för besökare.

När coronaviruset rör sig så här mycket i Vasa stad så är vi oroliga att det ska komma in på vårt äldreboende. Vi måste ta de äldres rättigheter i beaktande samtidigt som vi måste skydda klienterna. Det är en balansgång hela tiden.― Peter Guss, föreståndare på äldreboendet Fylgia i Vasa.

Coronasituationen i Vasa kastar en skugga också över FM-ligan i ishockey. Vasa sport har blivit tvungna att inhibera sina hemmamatcher och den nyrenoverade ishallen står tom. Att fyra hemmamatcher i oktober föll bort betyder ett inkomstbortfall på en halv miljon.

”Mot nya tider” är Vasa sports slogan för årets ligasäsong. Som det ser ut nu blir kampen mot coronaviruset och tomma läktare lagets kanske tuffaste match hittills.

Många restauranger och krogar har också stängt efter att någon i personalen eller en kund konstaterats bära på coronaviruset.

På Vasa stads hemsida finns en lista över platser där man kan ha blivit exponerad för coronaviruset. På listan finns många restauranger.

Österbotten hör till de landskap som har de striktaste restriktionerna för krogarna. Redan klockan 22 måste man sluta sälja alkohol och klockan 23 ska krogen vara stängd. Dessutom får man bara fylla hälften av kundplatserna.

Det betyder att många krogar har stängt eftersom det inte är lönsamt att ha öppet.

Alla som jag vet om har gjort allt i deras makt för att förhindra spridning. Sluta peka finger mot individer och branscher. Vi måste istället försöka komma igenom det här utan att stoppa landets ekonomi.― Jani Mattlar, ägare Office Bar & Restaurant i Vasa