Hoppa till huvudinnehåll

Fritidsingåbon Eeva Furman är årets FN-vän - jobbar för en hållbar värld

En kvinna med halvlångt, mörkt lockigt hår och röd jacka. Rött läppstift. Ler och ser in i kameran. Tallskog i bakgrunden och lite gulbrun vass.
I början av 1990-talet jobbade Eeva Furman med ett arktiskt samarbetsprojekt med USA, Kanada, Ryssland och de nordiska länderna. Trots kyliga relationer mellan öst och väst kunde länderna samarbeta kring miljöskydd. En kvinna med halvlångt, mörkt lockigt hår och röd jacka. Rött läppstift. Ler och ser in i kameran. Tallskog i bakgrunden och lite gulbrun vass. Bild: Yle / Tiina Grönroos FN,miljöskydd,Humanitärt bistånd,ekonomi,forskning,professor,Finlands miljöcentral,Ingå,Västnyland,Helsingfors,Eeva Furman

Professor Eeva Furman, bosatt i Helsingfors, men fritidsboende i Ingå, premieras för sitt omfattande arbete för hållbar utveckling i världen. Hederstiteln årets FN-vän utdelas för fjärde gången i Finland.

- Jag har under hela mitt yrkesverksamma liv jobbat med internationellt miljöskydd. Jag har sett det som ett fredsarbete, säger Eeva Furman.

Furman, som är marinbiolog, har ingått i en internationell grupp med totalt femton experter som jobbat kring hållbar utveckling.

Den oberoende gruppen har tillsatts av FN och har under fyra år utrett vad alla länder och FN borde göra så att världen kunde utvecklas i en mer hållbar riktning.

Furman var den enda finländska experten i den här gruppen.

Jag har varit FN-vän i mitt hjärta redan länge, men det här var stort och värmande för mig

Statsöverhuvuden och politiska ledare världen över fick i fjol ta emot rapporten, där det sägs att situationen är verkligt allvarlig.

I rapporten finns också 17 mål hur vi globalt kan nå en hållbar utveckling.

- Det logiska vore att man tog ett mål åt gången, men det är inte så man borde göra. De är alla kopplade ihop, säger Eeva Furman.

Det är fråga om stora, omfattande mål. Bland annat handlar de om att få mat till alla, från jord till matbord.

Målen handlar också om hur vi ska producera vår energi, utveckla våra städer, få ekonomin att fungera och hur naturresurserna ska användas. Bland målen finns också människors välmående och möjligheter i livet.

- De här systemen är de viktigaste som vi borde förändra, säger Eeva Furman och tillägger att här krävs att alla jobbar tillsammans för samma mål.

- Sammanför företagsvärlden, enskilda människor, men också grupper av människor. Ta också med politiker, den offentliga sidan och forskarna. Jobba tillsammans för en hållbar utveckling, säger Eeva Furman.

Vy över spegelblankt hav, soldis, gulbrun vass. Ljust. Höst.
Eeva Furman har tillbringat sin barndoms somrar i Ingå. Här trivs hon fortfarande och har bland annat jobbat på distans hela våren och sommaren. Vy över spegelblankt hav, soldis, gulbrun vass. Ljust. Höst. Bild: Yle / Tiina Grönroos skärgård,höst,hav,vass,Ingå,Västnyland,vatten

Eeva Furman är väldigt glad över att ha utnämnts till årets FN-vän i Finland.

- Jag har varit FN-vän i mitt hjärta redan länge, men det här var stort och värmande för mig. Men det är inte för mig utan för att hållbar utveckling ses som viktigt och att forskning se som viktigt som grund för att hitta nya vägar till hållbar utveckling.

Professor Eeva Furman jobbar vid Finlands miljöcentral Syke. Hon är chef för miljöpolitikcentret. Hon är också ordförande för Finlands hållbarhetspanel.

Det är fjärde gången som föreningen Finlands FN-förbund utnämner en FN-vän.

I fjol var det president Sauli Niinistö som mottog hederstiteln. Också presidenterna Tarja Halonen och Martti Ahtisaari har tilldelats hederstiteln FN-vän.

En FN-vän är en person som genom sina handlingar eller verksamhet kommit med betydande insatser till stöd för FN. Utnämningen sker också i andra länder och kan också gälla organisationer.

FN firar i år 75 år. Den internationella FN-dagen uppmärksammas 24.10.