Hoppa till huvudinnehåll

Spänning i Bolivia då landet går till nyval – i skuggan av Evo Morales

Militärpolis i exercis på lördagen i huvudstaden La Paz. Polis och soldater tog sig ut på gatorna i god tid innan vallokalerna öppnade.
Militärpolis i exercis på lördagen i huvudstaden La Paz. Polis och soldater tog sig ut på gatorna i god tid innan vallokalerna öppnade. Militärpolis i exercis på lördagen i huvudstaden La Paz. Polis och soldater tog sig ut på gatorna i god tid innan vallokalerna öppnade. Bild: EPA-EFE/Joedson Alves Bolivia

Det är ett djupt splittrat Bolivia som går till nyval ett knappt år efter att den socialistiske ex-presidenten Evo Morales tvingades avgå, anklagad för valfusk. Morales arvtagare leder i opinionsmätningarna, men presidentvalet kan kräva en andra omgång.

Det är första gången på 20 år som Morales inte direkt medverkar i ett bolivianskt val. Han är i exil i grannlandet Argentina efter valet i fjol som ledde till dödliga protester och hans avgång.

Morales själv får varken ställa upp i söndagens president- eller kongressval, men hans arvtagare och socialistpartiet MAS kandidat i presidentvalet är Luis Arce. Ekonomen Arce tjänade flera år som Bolivias ekonomiminister under Morales tid vid makten.

Han leder i opinionsmätningarna. För att han ska vinna redan i den första omgången krävs att han får 50 procent av rösterna, eller 40 procent och en marginal på mer än 10 procentenheter över den som hamnar på andra plats.

Opinionsmätningarna pekar på en andra omgång den 28 november.

Luis Arce har ett starkt stöd bland de fattiga i Bolivia och bland landets ursprungsbefolkning.
Luis Arce har ett starkt stöd bland de fattiga i Bolivia och bland landets ursprungsbefolkning. Luis Arce har ett starkt stöd bland de fattiga i Bolivia och bland landets ursprungsbefolkning. Bolivia

Arces främste rival är den moderate högerkandidaten Carlos Mesa. Mesa var president i Bolivia från 2003 till 2005 och blev tvåa efter Morales i det omstridda presidentvalet i fjol.

Carlos Mesa kunde gott segra över Arce i en andra omgång. Här deltog Mesa i en presskonferens i La Paz den 7 oktober.
Carlos Mesa kunde gott segra över Arce i en andra omgång. Här deltog Mesa i en presskonferens i La Paz den 7 oktober. Carlos Mesa kunde gott segra över Arce i en andra omgång. Här deltog Mesa i en presskonferens i La Paz den 7 oktober. Bild: EPA-EFE/Martin Alipaz Carlos Mesa

I den här första valomgången splittras högerns röster mellan Mesa och den betydligt mer radikale högerkandidaten Fernando Camacho, med stöd i det borgerligt sinnade östra Bolivia.

Många bolivianer befarar samma kaos som i fjol

- Förhoppningsvis kommer det att gå lugnt till, för vi vill inte genomleva samma kaos som i fjol. Det var förskräckligt, säger 24-åriga Renata Zapata till nyhetsbyrån AFP i La Paz.

Evo Morales, före detta ledare för Bolivias kokaodlare och landets förste president som tillhörde ursprungsfolken, ledde landet i 14 år. Stödet för honom var länge stort och under nästan hela hans tid vid makten var den ekonomiska tillväxten stark. Mycket tack vare de höga råvarupriserna för Bolivias främsta exportvaror, naturgas och metaller.

Men Morales såg också till att ojämlikheten och fattigdomen i landet minskade. Enligt Världsbankens statistik minskade fattigdomen i Bolivia från cirka 60 procent 2005 till 35 procent 2018.

Evo Morales under en presskonferens i Buenos Aires, Argentina den 21 februari då det stod klart att han inte får ställa upp heller i valet för den bolivianska senaten.
Evo Morales under en presskonferens i Buenos Aires, Argentina den 21 februari då det stod klart att han inte får ställa upp heller i valet för den bolivianska senaten. Evo Morales under en presskonferens i Buenos Aires, Argentina den 21 februari då det stod klart att han inte får ställa upp heller i valet för den bolivianska senaten. Evo Morales

Kritiken mot Morales tilltagande maktfullkomlighet och korruption ökade ändå under senare år och den politiska splittringen blev allt skarpare.

Morales satte sig över konstitutionens begränsningar då han ställde upp i presidentvalet 2019. De första valresultaten pekade på att Morales skulle ha tvingats till en andra valomgång mot Mesa, men då avbröts rösträkningen.

När rösträkningen återupptagits så publicerade den av MAS tillsatta valkommissionen resultat som plötsligt gav Morales en klar ledning, så att en andra valomgång inte skulle behövas.

Protester utbröt och det förekom hårda sammandrabbningar mellan anhängare och motståndare till Morales. Åtminstone 36 människor miste livet och över 800 skadades i oroligheterna, tills Morales tvingades avgå.

Vi vill inte genomleva samma kaos som i fjol

OAS (Organisationen för amerikanska stater) offentliggjorde senare tydliga bevis på valfusk.

Arbetare täckte över butiksfönster i La Paz på lördagen inför valet, som befaras leda till oroligheter
Arbetare täckte över butiksfönster i La Paz på lördagen inför valet, som befaras leda till oroligheter. Arbetare täckte över butiksfönster i La Paz på lördagen inför valet, som befaras leda till oroligheter Bild: EPA-EFE/Joedson Alves Bolivia

Många bolivianer befarar att också dagens val kommer att leda till oroligheter.

Mycket står på spel

Motståndarna till MAS målar fram skräckscenarier om socialisterna tillåts återta makten. MAS har redan nu hotat med stora protester om de "berövas" segern i valet.

Frågor som kan avgöras av valresultatet är Morales framtida roll i Bolivia, politiken kring kokaodlingen och kokaodlarnas inflytande, relationen till USA och den ekonomiska politiken. Det är alltså mycket som står på spel.

Det hålls alltså inte bara presidentval i Bolivia på söndag, utan också val till kongressens båda kammare. Nu kontrolleras både senaten och underhuset av MAS. Enligt opinionsmätningarna ser MAS ut att förlora sin absoluta majoritet där.

Källor: AFP, Reuters, AP, Utrikespolitiska institutets nättidning, Yle