Hoppa till huvudinnehåll

131 nya coronafall i Finland - totalt 40 miljoner smittade i världen

Personer bär munskydd på tågstationen i Helsingfors.
Människor med munskydd på tågstationen i Helsingfors. Personer bär munskydd på tågstationen i Helsingfors. Bild: Lehtikuva coronavirus,Munskydd,ansiktsskydd,ansiktsskydd,ansiktsskydd,Munskydd under coronaviruspandemin 2019−2020,Munskydd i publika miljöer och inom äldreomsorg

131 nya fall av coronasmitta har rapporterats det senaste dygnet, uppger Institutet för hälsa och välfärd.

Huvudstadsregionen har det klart största antalet fall. Av de nya fallen kommer 56 från Helsingfors, 20 från Esbo och 17 från Vanda.

Från Åbo rapporteras det om 11 nya fall av coronasmitta.

Under de två senaste veckorna har 2 853 fall bekräftats, vilket är 1 197 fler än under de 14 dagarna dessförinnan. Inalles har 13 555 fall konstaterats i Finland.

Inga nya coronarelaterade dödsfall har rapporterats under det senaste dygnet. 351 personer har avlidit i sviterna av covid-19 i Finland, enligt THL:s siffror.

För närvarande vårdas 62 personer på sjukhus på grund av covid-19, sju av dem får intensivvård. Det är en liten ökning i bägge vårdformerna sedan senaste uppdatering.

Läget i Vasa går mot det bättre

I Vasa sjukvårdsdistrikt verkar läget ha lugnat sig något, incidenstalet har sjunkit under de senaste dagarna.

Sjukvårdsdistriktet meddelade på måndag förmiddag att 22 personer testat positivt under det senaste dygnet.

Ungefär hälften av dem bor någon annanstans än i Vasa.

Mer corona också i Försvarsmakten

Antalet coronafall har gått upp något inom garnisonerna runt om i landet, uppger Försvarsmakten.

Under perioden 6–18 oktober har inalles 23 fall konstaterats i garnisonerna, 20 av dem bland beväringar och tre hos anställda.

En av platserna där det rapporterats om smitta är Nylands brigad i Dragsvik.

AFP: 40 miljoner smittade i världen

I dag uppnås siffran 40 miljoner i fråga om bekräftade fall av coronasmitta i världen, uppger den franska nyhetsbyrån AFP.

Bara under den senaste veckan har 2,5 miljoner nya fall rapporterats. Viruset sprids för närvarande särskilt snabbt i Europa.

Enligt AFP, världens tredje största nyhetsbyrå, har officiellt 1 114 000 personer avlidit i covid-19.

Inofficiellt antas siffran över både insjuknade och avlidna vara klart högre - särskilt i början av pandemin var möjligheterna att testa sig begränsade på många håll.

Källor: THL, STT, AFP

Artikeln uppdaterades 19.10 klockan 15.01 med uppgifter om sjukhusvårdade, eventuellt avlidna och om situationen inom Försvarsmakten.

Läs också