Hoppa till huvudinnehåll

Coronasmitta på serviceboende, kök och daghem i Närpes – staden vidtar åtgärder för att stoppa smittspridningen

Vanhus kävelee käytävällä rollaattorin kanssa Myyrmäen vanhusten keskuksessa, Vantaalla.
Klienterna på äldreboendet Alina-Efraim ska coronatestas och det är besöksförbud på boendet. Vanhus kävelee käytävällä rollaattorin kanssa Myyrmäen vanhusten keskuksessa, Vantaalla. Bild: Eleni Paspatis / Yle hjälpmedel,rörelse,äldreomsorg,äldreboende,äldrearbete,Mobilitetshjälpmedel,äldrecentraler,långtidsvård,Rollator,rollatorer

Under helgen har flera nya fall av coronasmitta bekräftats inom verksamhet som hör till Närpes stad. Personal vid serviceboendet Alina-Efraim, HVC-köket och en dagvårdsenhet har testat positivt.

De som exponerats har satts i karantän. Klienterna är inte satta i karantän men som en säkerhetsåtgärd ombeds de stanna på sina rum och de kommer att testas för viruset inom de närmaste dagarna.

Besöksförbud införs vid samtliga serviceboenden fram till sista oktober.

Stor del av kökspersonal i karantän

Också vid HVC-köket har några i personalen konstaterats vara smittade och största delen av personalen sitter nu i karantän, enligt ett pressmeddelande från stadsdirektör Mikaela Björklund.

Den nödvändiga verksamheten sköts med hjälp av vikarier och personal från andra kök.

- I värsta fall måste man stänga ner något kök och samla personalen i några kök så vi kan leverera mat till de olika verksamhetspunkterna, säger Björklund.

En person som jobbar på en mindre dagvårdsenhet i staden har också konstaterats vara smittad.

Berörda familjer och annan personal informerades under söndagen. Exponeringsgraden beräknas lyckligtvis vara låg, enligt pressmeddelandet.

Eftersom en betydande del av personalen inom vården, barnomsorg och stödtjänster för närvarande är satta i karantän önskar Närpes att personalen så långt som möjligt kan ges arbetsro den närmaste tiden.

Anhöriga kan ändå när som helst vända sig till enhetsansvariga eller sektorchefer med frågor.

Totalt handlar det om närmare 100 personer som nu sitter i karantän, enligt Björklund.

Simhallen stängs och förvaltningen jobbar på distans

För att försöka minimera ytterligare smittspridning i kommunen vidtas flera försiktighetsåtgärder. Bland annat stängs simhallen till slutet av oktober. Likaså tar Vuxeninstitutets kurser paus ända till slutet av månaden.

Så långt det är ändamålsenligt ska anställda inom stadens förvaltning jobba på distans.

Informationstillfälle för Närpesborna om en eventuell fusion med Kaskö.
Stadsdirektör Mikaela Björklund uppmanar invånare i Närpes att vara extra försiktiga nu då smittkedjorna i staden inte längre än helt klarlagda. Informationstillfälle för Närpesborna om en eventuell fusion med Kaskö. Bild: Yle/Anna Ruda Närpes,olav sjögård

Björklund vill också tacka alla invånare som tagit rekommendationerna om distans, god handhygien och munskydd på allvar.

- Det är på det sättet vi kan bidra till att dämpa smittspridningen. Då alla drar sitt strå till stacken kan vi skydda varandra. Detta är särskilt viktigt nu, då smittkedjorna i staden inte längre är helt klarlagda, säger Björklund.

Det var i fredags (16.10) som en person vid serviceboendet Bostället i Närpes centrum bekräftades ha corona. Inga nya fall har konstateras vid Bostället.

Läs också