Hoppa till huvudinnehåll

Köpta röster, dolda dopningsprov och tre ordförande på tre dagar – nu kan skandalsporten förlora sin OS-status: "Deras politiska linje är galen och destruktiv"

Almir Velagic gapar då han tar tag i skivstången.
Arkivbild. Almir Velagic gapar då han tar tag i skivstången. Bild: imago/Schreyer/ All Over Press tyngdlyftning,Almir Velagic

Det är minst sagt stormigt kring det Internationella tyngdlyftningsförbundet IWF. Under tre dygn hann tre olika namn fungera som förbundets ordförande – efter att den korruptionsanklagade ungraren Tamás Aján lämnat i våras. Nu är tyngdlyftningens OS-status i farozonen.

Aján hann styra och ställa i IWF i över 40 år. I våras avgick 81-åringen efter anklagelser om köpta röster, dolda dopningsprov och korruption.

Amerikanskan Ursula Papandrea tog över som tillförordnad ordförande, men avsattes förra veckans tisdag.

Orsaken enligt Papandrea? Att hon varit varit ”för ärlig” i samtal med Internationella olympiska kommittén IOK.

– Jag har alltid varit mycket ärlig mot IOK om IWF:s intentioner och agerande, sade Papandrea efter att hon röstats ut.

IOK sade förra veckan att tyngdlyftningen är nära att uteslutas från OS i Paris på grund av att reformeringen går för långsamt. Enligt Papandrea vill man inte ens i förbundet göra några reformer.

– Jag har hört några av dem säga att ”vi behöver bara säga till IOK att vi ska införa reformer, utan att verkligen göra det” , hävdade amerikanskan.

”Galen och destruktiv”

Efter Papandrea var det den thailändska viceordföranden Intarat Yodbangtoeys tur att ta över som tillförordnad ordförande – ett kontroversiellt val. Thailändsk tyngdlyftning brottas med dopningsproblem och landet får inte delta i tyngdlyftningen i OS i Tokyo.

Thailändaren tvingades därför lämna posten redan efter 48 timmar. Just nu leds förbundet i stället av britten Mike Irani.

Det råder alltså totalt kaos i förbundet. I dess styrelse innehas sju av 18 platser av styrelsemedlemmar från länder som fått avstängningar eller reducerade kvoter till nästa års OS på grund av dopning.

Dessutom valde en högljudd motståndare till korruptionen och Aján, italienaren Antonio Urso, att lämna IWF:s styrelse förra veckan.

–  Jag delar inte längre styrelsens politiska linje som jag anser är galen och destruktiv för framtidens tyngdlyftning, skrev italienaren i ett mejl till styrelsen.

IWF:s ordförandeval ska hållas i mars.

Källor: Insidethegames, TT