Hoppa till huvudinnehåll

Lågstadiebarnen återvänder till skolan – Vasa övergår till närundervisning igen

Cyklar och elever framför Gerby skola.
Alla lågstadieelever får undervisning i skolan från och med tisdag. Cyklar och elever framför Gerby skola. Bild: Yle/Johanna Ventus Skola,elever,gerby skola

Elever i årskurs 4-6 i Vasa ska gå till skolorna igen från och med tisdag. Det beslöt Vasa stads beredskapsgrupp eftersom antalet bekräftade coronafall går neråt.

Det handlar om en avvägning mellan risken för smittspridning och rätten att få delta i närundervisning för barnen, enligt bildningsdirektör Christina Knookala.

- Vi gjorde bedömningen att trots att det varit och är besvärligt läge i Vasa så går trenden mot det bättre. Och vi har följt med hur ministeriet alltid rekommenderar närundervisning i första hand och det måste vara en tung orsak om man flyttar över eleverna till distansundervisning, säger Knookala.

Hon poängterar att skolorna kommer att vara noga med att alla håller distans och tvättar händerna.

Förvärras smittoläget blir det enligt Knookala troligen fråga om att en klass eller en skola stängs, men inte att alla stadens skolor går in för distansundervisning.

- Vi gör vårt yttersta för att viruset inte ska spridas i skolorna. Kommer det fall så begränsar man stängningen till det ställe där smittan dykt upp.

Nytt möte i slutet av veckan

För högstadieeleverna blir det skola på distans veckan ut.

- Där är det lite svårare att hålla isär grupperna så därför har vi distansundervisning en lite längre period än för de yngre eleverna.

Närundervisning för högstadiet inleds nästas vecka och eleverna ska använda munskydd resten av månaden. Munskydden delas ut på måndag i skolan.

Beredskapsgruppen möts igen i slutet av den här veckan för att försäkra sig om att trenden i Vasa går åt rätt håll så att eleverna tryggt kan komma tillbaka till skolan.

Läs också