Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Österbottnisk miljonaffär kritiseras – och fyra andra nyheter att ha koll på

Ingången till akuten på Vasa centralsjukhus.
Vasa sjukvårdsdistrikt och några andra distrikt köper nytt patientdatasystem av ett amerikanskt företag. Ingången till akuten på Vasa centralsjukhus. Bild: Yle/Hans Holmgren Vasa centralsjukhus,akuten

Här är fem nyheter att ha koll på den här måndagsmorgonen.

Var det klokt att köpa amerikanskt patientdatasystem?

Det riktas kritik mot Vasa sjukvårdsdistrikt som köper ett patientdatasystem av amerikanska Cerner-koncernen för över 100 miljoner euro. Politiker i regionen ser affären som ett exempel på en misslyckad offentlig upphandling.

Spotlight har granskat processen och kommit fram till att det finns orosmoln kring datasekretessen och den slutliga prislappen.

Munskydd skapar problem för dem med nedsatt hörsel

Rekommendationen att använda munskydd får följder för personer med nedsatt hörsel. Munskydden dämpar ljud och gör det svårt att läsa en persons läppar då den talar.

Kvinna i munskydd och man som bara syns bakifrån sitter på café
Det går inte att läsa läppar bakom ett munskydd. Kvinna i munskydd och man som bara syns bakifrån sitter på café dejt,COVID-19,Munskydd

Svenska hörselförbundet betonar att det nu är viktigt med skriftlig information, då personer med hörselskada har svårare att ta till sig muntlig.

Metoo-skandalen fortsätter i Danmark

I Danmark har den socialdemokratiska partitoppen hållit ett krismöte på Köpenhamns rådhus efter att överborgmästare Frank Jensen beskyllts för sexuella trakasserier. Han säger sig vara ledsen för de kvinnor som han kränkt under 30 år i politiken, men han tänker inte avgå.

Köpenhamns överborgmästare (till vänster) på en arkivbild från september 2018, tillsammans med kronprins Frederik av Danmark.
Köpenhamns överborgmästare Frank Jensen (till vänster) på en arkivbild från september 2018, tillsammans med kronprins Frederik av Danmark. Köpenhamns överborgmästare (till vänster) på en arkivbild från september 2018, tillsammans med kronprins Frederik av Danmark. Bild: EPA-EFE/HOW HWEE YOUNG Frank Jensen

Skogbyolyckan i hovrätten

I dag måndag ska Helsingfors hovrätt börja behandla frågan om ansvar för beväringsolyckan i Skogby för tre år sedan. En krock mellan ett militärfordon och en rälsbuss i Skogby nära Ekenäs krävde fyra liv. Västra Nylands tingsrätt har förkastat åtalet mot den beväring som körde fordonet, men biträdande riksåklagaren har ingripit mot det och nu tas frågan upp i hovrätten.

Bild från olycksplats i Raseborg.
Skogbyoylckan inträffade morgonen den 26 oktober 2017. Bild från olycksplats i Raseborg. Bild: Lehtikuva Raseborg,järnvägsolycka

Coronan föder nöd för familjer

Permitteringarna, uppsägningarna och konkurserna under coronapandemin har gjort vardagen mer osäker för en del familjer i Finland. Under våren avbröts exempelvis en del av mathjälpen på grund av coronan. I år har folk behövt hjälp i en snabbare takt än tidigare, säger man inom välgörenhetsorganisationen Hope i Åbo.

Dagens väder

Molnigt och lokalt regn eller snöfall. I kväll småningom uppehåll och norrifrån delvis uppklarnande.

Dagens högsta temperatur är +1 till +5 grader. I norr lite kallare. Svag eller måttlig till nord vridande vind.

Läs också