Hoppa till huvudinnehåll

Tre fall av coronasmitta på UPM:s fabriker i Jakobstad

UPM i Jakobstad.
Två personer som deltar i underhållsarbetet på UPM:s fabriker är coronasmittade. De är anställda av en lokal underleverantör. UPM i Jakobstad. Bild: Yle/Joni Kyheröinen UPM,cellulosafabrik

Tre personer som deltar i det stora stagnationsarbetet på UPM:s cellulosafabrik i Jakobstad har testat positivt för corona. De som exponerats för smitta är nu satta i karantän.

Just nu pågår en tre veckor lång stagnation med ett omfattande underhållsarbete på UPM:s fabriker i Jakobstad. Omkring 1900 personer deltar i arbetet och två av dessa har konstaterats vara coronasmittade.

Det är fråga om två anställda hos en lokal underleverantör.

På måndag kväll meddelar UPM om ytterligare en smittad person.

Stagnationen skulle ursprungligen har ägt rum redan i våras, men sköts fram på grund av coronaläget.

Simon Fagerudd rintakuvassa
Farbikschef Simon Fagerudd säger att läget är under kontroll på UPM:s fabriker i Jakobstad. Simon Fagerudd rintakuvassa Bild: Raila Paavola / Yle UPM,Jakobstad

Klarar sig undan omfattande spridning

Fabrikschef Simon Fagerudd säger till Yle Kokkola att de som exponerats för smitta är satta i karantän. Fagerudd säger att läget är under kontroll och han tror att man kommer att klara sig undan en mera omfattande smittspridning.

Underhållsarbetet fortsätter som planerat och väntas vara klart om två veckor.

- Alla använder munskydd och vi har ytterligare informerat om hur man använder munskydd på rätt sätt, säger Fagerudd.

Hälsovården håller fortfarande på att spåra smittokedjor som härrör sig till coronafallen på UPM. Smittskyddsläkare Johanna Gripenberg säger att det just nu sitter ungefär 300 personer i karantän inom Jakobstads hälso- och sjukvårdsområde.

Storspridning i Gällivare började i gruvan

Gällivare drabbades i somras hårt efter att coronasmitta fått spridning i LKAB:s gruva i samband med underhållsarbete. Smittan spreds i samhället och Region Norrbotten beskrev den som okontrollerad och samhällsfarlig, i nivå med läget i Stockholm i våras.

Kommunen stängde sporthallar, badhus, utomhusbassäng, museum, bibliotek och andra kommunala allmänna anläggningar och stoppade länstrafik till och från Gällivare.

Just nu pågår ett underhållsstopp på Skogshalls bruk i Värmland och där man bland annat tagit i bruk separata ut- och inpassager på fabriksområdet, håller distans och är extra noggranna med hygienen för att undvika klustersmitta.

Munskydd, separata ingångar och säkerhetsavstånd

Också på UPM i Jakobstad har man tagit till säkerhetsåtgärder för att förhindra smittspridning i samband med stagnationen.

Av de 1900 personer som deltar i arbetet är 300 egna anställda och 1600 utomstående.

Ungefär 100 personer kommer från utlandet och de måste uppvisa ett negativt coronatest som tagits inom 72 timmar innan inresa till Finland. För att få inleda arbetet på fabriken krävs ytterligare ett coronatest som tagits i Finland.

Under arbetets gång använder alla munskydd och håller säkerhetsavståndd till varandra. Man har också byggt en nya entré så att de som deltar i arbetet delas upp på tre olika ingångar till fabriken.

Inför stagnationen sa fabrikschef Simon Fagerudd att de som kommer från ett gult eller rött land, alltså länder med höga incidenstal, närmast lever i en bubbla under den tid de deltar i arbetet på UPM.

Text: Sari Vähäsarja/Yle Kokkola Översättning och bearbetning: Mikaela Löv

Texten uppdaterad 20.10 klockan 7.12 med informationen att det nu är tre smittade.