Hoppa till huvudinnehåll

Tretton bussturer från Västnyland till Helsingfors kan krympa till fem - lokala bussbolag vädjar till beslutsfattare

En större taxi och en buss står parkerade vid en affärsfastighet i rött trä.
De flesta bussarna till och från huvudstadsregionen går via Ingå. En större taxi och en buss står parkerade vid en affärsfastighet i rött trä. Bild: Malin Valtonen / Yle Ingå,buss,ingå busstation

Det minskade antalet bussresenärer drabbar de västnyländska bussbolagen hårt. Bolagen Ampers och Wikströms Busstrafik har endast råd att upprätthålla fem bussturer mellan Västnyland och Helsingfors från årsskiftet.

Bussbolagen har nu skickat en gemensam skrivelse till Hangö stad, Raseborgs stad och Ingå kommun. Där efterlyser de snabba gemensamma åtgärder för att busstrafiken ska kunna fortsätta på nuvarande miniminivå.

De ber att kommunerna tar till omedelbara åtgärder för att ge NTM-centralen i uppdrag att upphandla den trafik som inte kan skötas marknadsmässigt. Det handlar alltså om turer där biljettintäkterna inte ger bussbolagen den inkomst som bolagen anser att behövs.

Ingen buss från Hangö till Helsingfors?

Fram till årsskiftet kör Ampers och Wikströms Busstrafik sju turer till Helsingfors. Fem av dem körs enbart på vardagar. Från Helsingfors till Västnyland kör de sex turer, fyra av dem endast på vardagar.

Efter årsskiftet riskerar antalet turer att krympa till tre turer från Västnyland till Helsingfors, två av dem skulle köras endast vardagar. Ingen av de här bussarna skulle längre avgå från Hangö.

Två turer skulle köras från Helsingfors till Västnyland. En av dem, med Hangö som slutdestination, skulle köras endast vardagar.