Hoppa till huvudinnehåll

Aktia slutar med kassatjänster i Västnyland och byter lokal

En kontorsbyggnad med roströda fönsterkarmar vid en gågata och ett par träd.
Aktia i Karis har verkat på nuvarande plats sedan år 1977, men nu tar den eran slut. En kontorsbyggnad med roströda fönsterkarmar vid en gågata och ett par träd. Bild: Privat Karis,Aktia,kontor,bankkontor

Bankkunderna besöker inte längre sitt bankkontor utan sköter sina ärenden elektroniskt och på distans. Därför slutar Aktia i Karis, och därmed Aktia i Västnyland, med sina kassatjänster över disk, uppger banken.

Aktias enda bankkontor i Västnyland finns i Karis.

Förändringen sker den 1 december och bankens kunder har informerats.

Det är efterfrågan på personlig finansiell rådgivning som har ökat medan de dagliga bankärendena sköts digitalt, förklarar man på Aktia.

Magnus Stenman, chef för Kariskontoret, säger till Yle Västnyland att användningen av kontanter har minskat stadigt med cirka tio procent per år de senaste åren.

De flesta kunder lyfter sina kontanter i bankautomater eller vid butikernas kassor; det är bara en bråkdel som kommer till bankkontoret för att lyfta pengar, säger han.

- Kontantinsättningarna görs också numera med hjälp av insättningsautomater.

Coronaepidemin har bara förstärkt den här utvecklingen, säger Stenman.

Kunderna vill ha personlig rådgivning

Bankkunderna efterfrågar nu andra banktjänster än de traditionella kassatjänsterna, säger Stenman.

Det betyder att man i stället erbjuder kunden möjlighet att boka tid för att sköta serviceärenden och få personlig rådgivning.

Stenman säger att man också kan få rådgivning utan att boka tid om man behöver hjälp med att sköta korta ärenden som har med de dagliga banktjänsterna att göra.

- Det kan handla om att få hjälp med nätbanken eller att ingå avtal om e-faktura. Betalningar å sin sida sköts så gott som helt med nät- eller mobilbank, men vi erbjuder också betalningstjänst för den som inte är bekväm med digitala alternativ, säger Stenman.

Om någon kund ändå i undantagsfall behöver kontanter direkt från banken hänvisas man som privatkund vid Aktia till huvudkontoret i Helsingfors, säger Stenman.

- För företagskunder är alternativen att sköta kontanthantering eget serviceavtal med leverantör av penningtransport, nattfackstjänst eller företagskort, säger han.

Kontoret flyttar

Bankontoret i Karis har verkat på samma plats vid Köpmansgatan sedan år 1977, men nu blir det en förändring.

Mitt emot banken på Köpmansgatan 7 byggs ett nytt flervåningshus och banken kommer flytta in i husets gatuplan och dessutom ha en del service en trappa upp.

En ny byggnad byggs vid en gågata. Byggarbetsplatsen är omgärdad med höga staket.
Arkivbild från bygget på Köpmansgatan från i maj. Nu har bygget hunnit betydligt längre. En ny byggnad byggs vid en gågata. Byggarbetsplatsen är omgärdad med höga staket. Bild: Minna Almark / Yle Karis,byggplatser,byggande,gågator,lu rakennus

Flytten sker i början av nästa år när huset står klart.

Det jobbar omkring 20 personer vid Aktia i Karis.

Artikeln uppdaterades 20.10 klockan 15.39 med kommentarer av Magnus Stenman, chef för kontoret i Karis.