Hoppa till huvudinnehåll

Idrottsförbunden uttryckte förvirring – nu ska myndigheterna lista grenar där smittoriskerna är störst: "Alla tänker säkert på lagidrotter"

Handbollsspelare i farten under en match mellan ÅIFK och HC Tallinn.
Arkivbild. Handbollsspelare i farten under en match mellan ÅIFK och HC Tallinn. Bild: Yle / Mattias Simonsen Åbo ifk (Handboll),hc tallinn

Förra veckan uttryckte idrottsförbund förvirring efter regeringens rekommendationer. Nu meddelar Institutet för hälsa och välfärd (THL) att de ska lista idrotter där riskerna att smittas är stora.

THL, social- och hälsovårdsministeriet samt utbildnings- och kulturministeriet funderar just nu på hur regeringens färska rekommendationer för hobbyverksamhet och lagidrott ska tillämpas i praktiken.

Regeringen rekommenderar att man avbryter hobbyverksamhet där smittspridningen ökar snabbt och kraftigt.

Överläkaren Taneli Puumalainen säger på en presskonferens att THL ska lista sådan verksamhet där riskerna att smittas anses vara stora. Myndigheterna har inte listan klar, men det är sannolikt att beslut kommer under den här veckan.

– Rekommendationen har väckt diskussioner. Vi funderar just nu på hur den ska förankras i praktiken, det vill säga vad som anses vara verksamhet med hög risk.

– Jag tänker mig att det handlar om grenarna där man har mycket närkontakt. Man andas häftigt och nyser i närheten an andra. Lagidrotter och kampsporter är grenar som alla säkert tänker på.

"Barn smittar mindre"

Förra veckan diskuterade sju grenförbund rekommendationerna. Både besvikelse och förvirring uttrycktes när det gäller riktlinjerna från regeringen.

– Motionen är en livlina för många när läget är så exceptionellt. Idrottsförbundens gemensamma vilja är att vi kan fortsätta utöva idrott. Det är inte en bra situation på lång sikt om alla hobbyer avbryts och vi hålls inom fyra väggar, sa Ari Vehniäinen vid innebandyförbundet.

Innebandy, basket, handboll och ishockey är några exempel på inomhusbollsporter med närkontakt. Förbunden efterlyste tydligare gränsdragningar för rekommendationerna.

Enligt Puumalainen skulle även verksamhet som inte har hög risk kunna avbrytas i områden med allmän smittspridning. Just nu är Vasa sjukvårdsdistrikt det enda området i Finland som är i den fasen.

I regeringens rekommendationer nämns det att tröskeln för att avbryta verksamhet för barn och unga är högre.

– Barn smittar mindre än unga och vuxna. Vi hoppas att små barns hobbyverksamhet kan fortsätta som tidigare, säger Puumalainen.

Läs också