Hoppa till huvudinnehåll

Incidensen sjunker sakta men säkert i Vasa – nästa vecka avgörande enligt överläkare

Rewell Center i Vasa sett från gågatan.
Vasa centrum folktomt för några dagar sedan. Överläkare Heikki Kaukoranta känner tacksamhet över att många Vasabor hörsammat uppmaningarna att stanna hemma för att få bukt med smittspridningen i staden. Rewell Center i Vasa sett från gågatan. Bild: Jakob Lillas / Yle Vasa,vasa centrum

Av dagens tio nya fall i Vasa sjukvårdsdistrikt är endast fem Vasabor. Stadens ledande överläkare Heikki Kaukoranta är försiktigt optimistisk.

Vasa stads incidenstal för de senaste 14 dygnen är 556.

Siffran sjunker sakta men säkert och ledande överläkare Heikki Kaukoranta tackar befolkningen som uppenbart tagit myndigheternas råd och rekommendationer till sig.

- Helt tydligt är de flesta med och kämpar för att vi ska få kurvan utplattad, det är fint.

Samtidigt är det för tidigt att slappna av, menar Kaukoranta. Fortsatt försiktighet behövs.

Flintskallig man med glasögon tittar in i kameran. Han har en grå tröja på sig och står utomhus.
Heikki Kaukoranta hoppas att coronaviruset inte ska lyckas ta sig in på stadens äldreboenden. Flintskallig man med glasögon tittar in i kameran. Han har en grå tröja på sig och står utomhus. Bild: Mari Latva-Karjanmaa / Yle Kaukoranta,Vasa,överläkare

En osäkerhetsfaktor enligt Kaukoranta är skolorna, som från och med nästa vecka till fullo återgår till närundervisning. Det blir avgörande, tror han.

- Jag hoppas att vi ska kunna undvika fler utbrott i skolorna, och förstås hoppas jag att vi slipper se smitta på våra äldreboenden.

Vid Kårkullaboendet Storsveden i Sundom, där åtta klienter och tio anställda testat positivt för corona, mår samtliga fortsättningsvis bra uppger Kaukoranta.

Läs också