Hoppa till huvudinnehåll

Invånare på studentboendet Tavasthem trodde först att lördagens brandlarm på Kåren var falskt: "Jag tänkte att jag är hemma igen om en halv timme"

Personer står utanför Kåren i Åbo. I bakgrunden en brandbil.
En utredning om branden på studenthuset Kåren i Åbo har inletts. Personer står utanför Kåren i Åbo. I bakgrunden en brandbil. Bild: Sara Silvennoinen Åbo,bränder,Kåren

Catharina Baumgartner som bor på studentboendet Tavasthem satt hemma i sin soffa när brandlarmet på Kåren i Åbo började ringa på lördagskvällen. Först tänkte Baumgartner att det inte att var fråga om en riktig brand.

– Jag trodde först att det var ett falskt alarm. I våras var det ett falskt alarm, så jag tänkte att det var så nu också, säger Baumgartner.

Baumgartner säger att hon satte på sig skorna och tog med sig sina nycklar och sin telefon och gick sedan ut ur byggnaden.

– Jag tänkte att jag är hemma igen om en halv timme.

En ung kvinna med ljusbrunt hår och glasögon står framför ett fönster.
Catharina Baumgartner. En ung kvinna med ljusbrunt hår och glasögon står framför ett fönster. Bild: Privat Åbo, Ljusdals kommun,studerande

På söndag eftermiddag fick Tavasthems invånare gå till sina bostäder och hämta sina viktigaste saker.

– Vi hade maximalt fem minuter på oss att hämta det viktigaste. Det var ändå inte en stressig situation utan det kändes som att man fick hämta sina saker i lugn och ro. Om man inte hann hämta sina saker på eftermiddagen fick man också göra det på söndagskvällen, säger Baumgartner.

Baumgartner säger att hon fick med sig de saker som hon behövde. Under tiden Tavasthems invånare är evakuerade ska hon bo hos sina föräldrar i Esbo.

Baumgartner tycker att evakueringen från Kåren och Tavasthem har skötts bra.

Inget nytt om utredningen kring branden

Orsaken till branden på Kåren undersöks nu av polis.

Enligt undersökningsledare, kriminalkommissarie Matti Salonen vid Åbopolisen har utredningen just nu bara startat och så här tre dagar efter branden, på tisdag morgon, finns inget nytt att berätta.

Polisen säger tillsvidare ingenting om till exempel var branden kan ha börjat.

Tillägg klockan 7.52 med polisens kommentar.

Läs också