Hoppa till huvudinnehåll

Nya regler för restauranger får tummen upp av två restaurangägare: ”Det är klart att olika restauranger har olika riskfaktorer”

man i keps och förkläde
Kim Hellman driver två restauranger i Vasa. man i keps och förkläde Bild: Yle/Jyrki Karjalainen restauranger,vasa

I november ska olika regler gälla för restauranger och nattklubbar. Restaurangägare välkomnar mer flexibla restriktioner, även om kunderna just nu stannar hemma trots att restaurangerna är öppna.

I matrestauranger, kaféer och lunchrestauranger kan kundplatserna begränsas med högst 25 procent från det normala. Kim Hellman driver två restauranger i Vasa och han har väntat på ett sådant här beslut.

- Hela branschen har ifrågasatt att restriktionerna ska vara lika för alla sedan dag ett. Det är klart att olika restauranger och olika verksamheter inom den här sektorn har olika riskfaktorer, säger Hellman.

Inga större sällskap på väg

Att minska antalet platser i restaurangerna tycker Hellman inte är något problem i praktiken.

- Sommarrestaurangen har öppet för beställningar fram till jul och jag tror inte att det kommer att komma några större grupper dit i höst ändå. På restaurangen inne i stan har vi annars också ganska mycket utrymme mellan borden, att man inte sitter som packade sillar. Så det påverkar inte så väldigt mycket, säger Hellman.

Roger Snellman
Roger Snellman driver restaurang och kafé i Jakobstad. Roger Snellman Bild: Yle/Mikaela Löv Jakobstad,Roger Snellman

I Jakobstad driver Roger Snellman en lunchrestaurang och ett kafé och inte heller hans restaurang påverkas av restriktionerna just nu.

- Vi är begränsade av att kunderna helt enkelt inte kommer. Vi har ett rejält minus, men det beror inte på regeringens begränsningar, utan det beror på att folk är rädda och försiktiga. Det är bra och viktigt, säger Snellman.

Regionala restriktioner

Det blir också regionala skillnader, som är baserade på mängden smittofall i en region.

- När smittan börjar sprida sig i ett område tror jag det är bäst att man tar till åtgärder där och sen släpper man på dem när det lugnar ner sig, säger Snellman.

De restriktioner som har gällt hittills under coronapandemin har enligt Hellman inte påverkat restaurangverksamheten lika mycket som de påverkat människorna.

En hel del huvudbry har restriktionerna i alla fall orsakat.

- Kommunikationen har varit helt värdelös och man har hela tiden fått fundera, ta reda på och dra sina egna slutsatser. Gemene man har ju haft haft lika svårt att veta vad som gäller, det har lett till en skrämseltaktik som åtminstone i Vasa har fungerat jättebra, säger Hellman.

Bistro Sinne i Borgå.
Bistro Sinne i Borgå. Bild: Yle / Hanna Othman restauranger,fine dining

Hellman beskriver restauranglivet i Vasa just nu som obefintligt.

- Det är kanske två eller tre procent av dem som skulle ha varit ute och äta en vanlig dag, säger Hellman.

Snellman säger att han ändå tror på framtiden, men det återstår att se hur djupt sår coronakrisen har orsakat.

- Den här månaden var det en nedgång på 40 procent i omsättningen jämfört med oktober för ett år sedan. Personalen är delvis permitterad, så det är mycket märkbart, säger Snellman.

Allvarlig coronasituation

Hellman berättar att när coronasituationen i Vasa blev allvarlig i början av oktober märktes det i restaurangerna genast.

- Samma dag var det som att man skulle ha svängt hela restaurangbranschen i stan upp och ner. Egentligen alla restauranger i stan fick direkt väggen emot.

Också i Jakobstad märktes smittspridningen genast.

- Det var nog på en gång. Våren var ju som den var, sommaren var ganska bra och nu blev det i stor sett som på våren.

Snellman berättar att de har vidtagit alla åtgärder de kan för att kunderna ska känna sig trygga.

- Vi har handsprit, vi hart minskat antalet bord, vi putsar och desinficerar hela tiden och har munskydd och handskar. Vi gör vad vi kan. Kommer det någonting i vår restaurang kan vi inte göra så mycket åt saken. Vi försöker vara försiktiga och hoppas att vi inte drabbas, säger Snellman.

Nu efterlyser Hellman information och direktiv om hur man kan röra sig i samhället och äta på restaurang tryggt.

- Jag tror att folk jättegärna vill gå ut. Väggarna där hemma börjar säkert komma emot för många. Jag tror att folk kommer att hitta ut väldigt snabbt, bara rätt information kommer ut, säger Hellman.

- Jag tror att människor har ett behov av att vara ute och vara sociala. Jag tror att det finns en frustration och man vill bara att det här skulle vara över. Personligen tror jag att det kommer att vara jobbigt i minst ett halvår till. Nästa sommar tror och hoppas jag ska vara någorlunda normal.

Julfestsäsongen kommer enligt Hellman inte att bli sig lik, men den kan bli helt ok.

- Det blir ju inga större sällskap. Men kanske man delar upp sig i mindre grupper och de som annars skulle ha gått på julfester kanske istället går ut med några kolleger, vänner eller familj. Jag tror att på det stora hela kan det bli som en normal, bra restaurangmånad, men en klassisk finsk julfestsäsong blir det inte, säger Hellman.

Läs också