Hoppa till huvudinnehåll

THL: Läget under kontroll – men Vasa visar att läget kan förändras fort

Epidemiläget i Finland är under kontroll, enligt Institutet för hälsa och välfärd THL. Men situationen i Vasa visar att coronaläget kan förvärras snabbt, sa THL:s överläkare Taneli Puumalainen under tisdagsförmiddagens presskonferens.

Institutet för hälsa och välfärd uppgav på tisdag under sin presskonferens att 294 nya coronafall har konstaterats i Finland. Siffran innefattar resultaten från de senaste dagarna.

Överläkare Taneli Puumalainen sa under presskonferensen att antalet positiva testresultat har minskat och att det tyder på att testkapaciteten är tillräcklig.

Han sa också att det är sannolikt att det inte finns fall som inte kommer till hälsovårdsmyndigheternas kännedom.

Enligt Mika Salminen, hälsochef vid THL, finns det heller inga tecken på att coronaviruset skulle ha blivit mer smittsamt.

– Testkapaciteten möjliggör att vi kan rekommendera att också folk med milda symptom ska testa sig. I våras var situationen en annan och därför är fallen fler nu. Jag har ingen information om att coronaviruset skulle vara mer smittsamt än tidigare, sa Salminen.

Incidensen nu 50 – flest fall i Vasa, huvudstadsregionen och Mellersta Finland

I hela landet ligger incidensen – det vill säga hur många fall som finns per 100 000 invånare per 14 dygn – nu på 50. Flest fall har konstaterats i Vasa, Mellersta Finland och i huvudstadsregionen.

Epidemin i Finland är ännu i accelerationsfasen och enligt THL är Vasas sjukvårdsdistrikt just nu det enda området där man är i fasen för allmän smittspridning.

– Det vi vet om hur viruset smittar är att det varierar från människa till människa hur många man smittar. Mest sannolikt är att man smittar mest ganska snabbt efter att man själv smittats. Det är inte så bra med tanke på att alla inte får symptom genast och då kan många exponeras för viruset. Därför har vi identifierat situationer där risken för smitta är stor och sådana aktiviteter har begränsats, säger Salminen.

Läs mera:

Coronarestriktioner i Finland – så är läget i Österbotten, Åland, Åboland och Nyland

När coronavirusepidemin förvärras och går in i nya allvarligare faser kan myndigheterna fatta beslut om regionala begränsningar och rekommendationer för befolkningen. I den här artikeln samlar vi information om vilka restriktioner som gäller i Svenskfinland.

"Pandemin blir långvarig"

När det gäller situationen i världen, var budskapet att läget varierar från land till land och att det just nu inte ser ut som att situationen överlag skulle se ljusare ut inom de närmaste veckorna.

– Pandemin blir långvarig och fortsätter i flera månader ännu, sa Salminen.

Det finns heller ingen enskild prognos om när man når en ny topp i epidemin, allt beror på hur väl man lyckas stoppa smittspridningen.

Fler unga smittas nu – ålder och kön är riskfaktorer för att insjukna allvarligt

I höst har coronafallen bland unga ökat märkbart jämfört med i våras. Medelåldern för personer som testat positivt för covid-19 var 48 år på våren, medan medelåldern nu är 38 år.

Enligt THL beror det här delvis på att allt fler testas nu än på våren då tröskeln för att få testa sig var högre.

Män och kvinnor har smittats i nästan samma grad. Män insjuknar ändå oftare allvarligt än kvinnor och behöver oftare intensivvård. Enligt THL är det ännu oklart varför det är så.

Sammanfattningsvis kan man också konstatera att färre dör nu i covid-19 jämfört med i våras, vilket delvis kan förklaras med att de som insjuknar är yngre.

Enligt THL är ålder en betydande riskfaktor för att insjukna allvarligt. Också bakgrundssjukdomar ökar risken för att insjukna allvarligt och risken för att dö.

– Ålder ökar märkbart risken att dö i covid-19 också ifall man annars är frisk. Hos äldre personer ökar risken ytterligare om man har någon bakomliggande sjukdom, säger Markku Peltonen som är forskningsprofessor vid THL.

Se liveblogg här

Läs mera:

Här kan du följa med aktuell coronastatistik från Finland, Norden och världen – antalet smittade per kommun, antalet döda och personer på sjukhus

Våra interaktiva grafer följer med spridningen av covid-19 och uppdateras kontinuerligt. Se hur många som smittats och hur många som vårdas på sjukhus i Finland. Här hittar du också antalet smittade per kommun.

Läs också