Hoppa till huvudinnehåll

Bankstrateg: Spännande tider för exportbolagen - "Osäkerheten på marknaden kan äventyra företagens orderingång"

Kim Gorschelnik, Helsinki, 07.07.2020
Analytiker Kim Gorschelnik på OP Företagsbanken säger att vi successivt tar oss ur recessionen. Men det går långsammare än man trodde i somras.. Kim Gorschelnik, Helsinki, 07.07.2020 Bild: Antti Haanpää / Yle Quarterly or semiannual financial statement,OP

Den närmaste tiden är avgörande för hur det går för företagen och ekonomin nästa år. En allmän osäkerhet på marknaden påverkar speciellt exportföretagen som behöver nya ordrar för att trygga sin verksamhet, säger strateg Kim Gorschelnik på OP Företagsbanken.

Osäkerheten kring en andra coronavåg påverkar också de finländska företagen. Och i allra högsta grad exportföretagen säger strateg Kim Gorschelnik.

Hur coronapandemin utvecklas de närmaste veckorna har en stor påverkan på företagen och ekonomin nästa år.

- På så sätt lever vi i avgörande tider. Om situationen fortsätter likadant som den gjort de senaste veckorna så kan utsikterna för nästa år bli sämre än man hittills förväntat sig, säger Gorschelnik.

Gorschelnik säger att man kan förvänta sig att det tredje kvartalen gått bättre än det andra. Men nu ökar risken för mera långtgående konsekvenser om situationen inte vänder mot det bättre.

Osäkerhet på marknaden skjuter fram ordrar

Gorschelnik säger att det största hotet inom exportindustrin är den allmänna osäkerheten som kan leda till att kunderna skjuter fram sina ordrar.

Det här märks inte omedelbart, men kanske redan i slutet av året och senast nästa år.

- Där finns ett hot, om osäkerheten fortsätter. Orderstocken bär ofta de större bolagen under ett par kvartal, men den bär inte hur länge som helst, säger Gorschelnik.

Gorschelnik säger att det är väldigt många faktorer som just nu påverkar företagen. Och framför allt påverkas branscherna mycket olika.

Vissa branscher rent av fått ett uppsving. Företag som säljer digitala lösningar och hemmafixar-produkter säljer exempelvis mycket bra och den finländska handeln mår rätt bra.

Men hotell och flygbolag har tagit en rejäl smäll.

Gorschelnik räknar ändå med att ekonomin växer också nästa år.

- Vi är successivt på väg mot bättre tider, men takten är oviss. I slutet av sommaren och i början av hösten trodde man på en snabbare uppgång i konjunkturen än den vi ser nu, säger Gorschelnik.

Hur återhämtningen fortsätter i vinter och om företagen får in ordrar för nästa år också det som investerarna är intresserade av.

Frågan är när konjunkturen vänder

Gorschelnik anser inte att det finns någon överhängande risk för att de stora företagen ska gå i konkurs eller att vi drabbas av massarbetslöshet.

- Visst finns det risk för att det kommer flera dåliga nyheter innan det vänder. Kommer det ytterligare ett sämre kvartal så kan det lätt leda till mera permitteringar inom industrin, men vi borde vara på väg mot det bättre.

Det som skulle trygga situationen är naturligtvis ett fungerande vaccin mot corona. Då kunde situationen svänga väldigt snabbt, men tills dess lever vi i osäkra tider säger Gorschelnik.

Ett vaccin skulle också hjälpa upp de branscher som lidit mest under pandemin och minska differensen mellan branscherna.

Dealer framför sina skärmar i Svenska Handelsbankens dealingrum
Börskursen är förvånansvärt stark med tanke på coronasituationen i Europa säger Kim Gorschelnik. Dealer framför sina skärmar i Svenska Handelsbankens dealingrum Bild: Yle/ Jyrki Lyytikkä börsen,Handelsbanken

Börsen blickar framåt

Börsen som gjorde en störtdykning i våras i och med coronakrisen har stigit kraftigt under försommaren. Den har fortsatt att växa sig förvånande stark med tanke på coronastatistiken i Europa säger Gorschelnik.

- Det kan verka konstigt att kursen går upp när det kommer dåliga nyheter om ekonomin och resultaten försämras. Men börsen blickar framåt, och man tror på ett bättre nästa år. Då brukar börsen vara ganska kraftig, säger Gorschelnik.

Att både staten och centralbankerna går ut med kraftiga stimulanspaket påverkar också börskurserna positivt.

Inget totalstopp i ekonomin

Coronakrisen är unik och svår att jämföra med tidigare kriser säger Gorschelnik. Den här krisen har sin upprinnelse i naturen och är inte sprungen ur ekonomiska orsaker.

- Det gör också krisen svår att förutspå. Coronakrisen har inte slagit hårt mot alla branscher och för de företag som inte lidit av pandemin kan det vara läge att investera. Det är inte så svartvitt som under tidigare kriser, säger Gorschelnik.

I och med att räntorna är låga har speciellt större företag möjlighet att få finansiering. Problemet är inte det samma som under finanskrisen när det inte fanns möjligheter att investera säger Gorschelnik.

Ett stort orosmoment i våras var logistiken. Men den har visat sig fungera bättre efter de första svårigheterna i våras när coronan bröt ut säger Gorschelnik.

Att undvika lockdown är avgörande för ekonomin

Vad händer med världsekonomin om vi inte får ett vaccin inom den närmaste framtiden och vi blir tvugna att leva med viruset i flera år?

- Det är en osäkerhetsfaktor som man måste ta i beaktande och det gör situation en väldigt annorlunda jämfört med tidigare recessioner.

Gorschelnik säger att vi lärt oss att leva med osäkerheten om man jämför med situationen i våras. Hans förhoppning är att man kan undvika omfattande nedstängningar.

- Förhoppningsvis kan vi undvika en likadan paniksituation som i mars-april när man blev tvungen att i princip stänga ekonomin. Det är avgörande för ekonomin, och just nu verkar utvecklingen inte gå åt det hållet, säger Kim Gorschelnik.